EU:S FRAMTID

EU vill ha samma återvinning överallt

EU:s miljökommissionär Virginijus Sinkevicius. Arkivbild. Bild: Petr David Josek/AP/TT

EU (TT:s korrespondent)

Vad ska vart i återvinningen? Nu vill EU-kommissionen sätta samma symboler i hela unionen för att förenkla och förbättra. Och snart är det adjö till de små schampoflaskorna på hotellen.

Det ska bli slut på onödiga förpackningar hoppas EU-kommissionen i och med det stora återvinningspaket som nu presenteras i Bryssel.

"Varje dag producerar vi ett halvt kilo förpackningsavfall per person. De nya regler vi föreslår är nödvändiga steg för att göra hållbar förpackning till normen i EU", säger miljökommissionär Virginijus Sinkevicius i ett pressmeddelande.

En hel rad åtgärder ingår i planerna. Målet är att minska förpackningsavfallet i EU med 15 procent per person till år 2040, jämfört med 2018.

Pant och återvinning

Det ska bland annat göras med hjälp av krav på företagen om hur många av deras produkter som behöver kunna erbjudas i återvinningsbara eller påfyllningsbara förpackningar. "Uppenbart onödiga" förpackningar ska förbjudas – exempelvis engångsförpackningar för restaurangkunder och de mini-schampoflaskor som finns på allehanda hotellbadrum. Alla länder ska också behöva införa obligatoriska pantsystem för plastflaskor och aluminiumburkar.

Samtidigt hoppas EU-kommissionen på en samordning av vad som ska placeras i vilken sopkasse över hela EU.

"Varje förpackning ska vara märkt med vad den är gjord av och vilken avfallsväg den ska ta. Sopinsamlingslådorna ska ha samma märkningar. Samma symboler ska användas över hela EU", skriver kommissionen i pressmeddelandet.

Koldioxidinfångning

I onsdagens paket ingår även tydligare definitioner av vad som kan räknas som biobaserad, nedbrytbar eller komposterbar plast.

Dessutom lanseras ett helt nytt ramverk för vilka kriterier som ska gälla för olika former av koldioxidinfångning. Tanken är att styra över till mer långsiktigt hållbara åtgärder och produkter.

Kommissionens förslag ska nu i vanlig ordning behandlas av EU-parlamentet och EU:s medlemsländer i ministerrådet innan de kan bli verklighet.

Wiktor Nummelin/TT