EU-toppar kan ha avlyssnats

I sitt brev nämner EU:s justitiekommissionär Didier Reynders att han så sent som i höstas fick indikationer från Apple på att hans telefon kan ha blivit infekterad med Pegasus. Arkivbild. Bild: Olivier Hoslet/AP/TT

Utrikes (TT-AFP)

EU-kommissionen har fått indikationer på att telefoner tillhörande några högt uppsatta EU-företrädare kan ha hackats via spionprogramvaran Pegasus.

I ett brev från EU-kommissionen till Europaparlamentarikern Sophie in't Veld skriver EU:s justitiekommissionär Didier Reynders att man inte har kunnat bekräfta att Pegasus lyckats infektera några enheter.

Däremot finns vissa tecken som gör att det inte går att utesluta att avlyssning kan ha skett. Man vet heller inte vem eller vilka som kan ligga bakom den potentiella övervakningen.

Kommissionens utredning av mobiltelefonerna pågår fortfarande.

Sophie in't Veld är en del av EU-parlamentets kommitté som tillsatts för att undersöka Pegasus och titta närmare på användning av spionprogrammet riktat mot EU-personal.

Många politiker och andra framstående personer har drabbats av Pegasus de senaste åren, bland annat Spaniens premiärminister Pedro Sánchez. Det har använts av såväl regeringar som av olika länders polismakter. Programvaran har utvecklats av det israeliska bolaget NSO Group och kan installeras i människors mobiltelefoner i det fördolda, varpå den börjar samla på sig information samt avlyssna mikrofon och kamera.