Rekordmånga internflyktingar i världen

En pojke går genom ett översvämmat flyktingläger i syriska Idlibprovinsen i slutet av december 2021. 25 miljoner av världens internflyktingar är under 18 år. Bild: Ghaith Alsayed/AP/TT

Världen (TT)

Nästan 60 miljoner människor levde i slutet av 2021 på flykt i sina hemländer. De flesta flyr katastrofer och väderrelaterade faror, enligt en ny rapport från NRC Flyktinghjälpen.

Sedan den dystra toppnoteringen gjordes i slutet av förra året, med cirka fyra miljoner fler internflyktingar än föregående år, har läget blivit ännu värre – med kriget i Ukraina som försatt ytterligare miljontals människor på flykt.

Nya våldsvågor som blossat upp, i kombination med segdragna konflikter i länder som Etiopien, Afghanistan, Syrien och Kongo-Kinshasa, ligger bakom det växande antalet internflyktingar, enligt rapporten från NRC Flyktinghjälpen.

Den största gruppen, 23,7 miljoner människor, tvingades lämna sina hem på grund av katastrofer, främst väderrelaterade faror. Många har också flytt i förebyggande syfte, för att undvika exempelvis cykloner och översvämningar.

Över 25 miljoner av världens sammanlagt 59,1 miljoner internflyktingar 2021 var under 18 år.

"Den negativa trenden kommer inte vändas förrän säkra och hållbara förutsättningar skapas för att internflyktingar ska kunna återvända hem, bli lokalt integrerade eller bosätta sig någon annanstans", säger Alexandra Bilak, chef för NRC Flyktinghjälpens center för observation av internflyktingar (IDMC), i ett pressmeddelande.

De flesta flyr på grund av naturkatastrofer eller konflikter. Bild: Johan Hallnäs