KRIGET I UKRAINA

Ryssland utesluts ur FN:s människorättsråd

Rysslands president Vladimir Putin i möte i Kreml den 6 april. Bild: Mikhail Klimentyev/Kreml via AP/TT

FN (TT-AP)

Ryssland utesluts ur FN:s råd för mänskliga rättigheter. Det röstade FN:s generalförsamling för på torsdagen.

Inför omröstningen sade Ukrainas FN-ambassadör Serhij Kyslytsia att Ryssland begått fruktansvärda kränkningar av de mänskliga rättigheterna i Ukraina. Han tillade att utesluta Ryssland "inte var ett alternativ utan en plikt", rapporterar BBC.

Rysslands representant Gennadij Kuzmin kallade omröstningen för "ett försök av USA av bevara sina dominanta position och totala kontroll".

Det var sedan bilder och vittnesmål från den sargade staden Butja spridits som USA:s FN-sändebud Linda Thomas-Greenfield först väckte frågan om att rösta för uteslutning.

– Rysslands närvaro i människorättsrådet är en fars, sade USA:s FN-sändebud Linda Thomas-Greenfield i måndags.

Sällskap med Libyen

Människorättsrådets 47 länder väljs in av generalförsamlingen för treårsperioder. Ryssland är inne på det andra av sina tre år i rådet, men enligt en resolution från 2006 är det möjligt att utesluta länder som "begår grova och systematiska övergrepp mot mänskliga rättigheter".

Ryssland blir det andra landet att uteslutas av människorättsrådet, i sällskap med Libyen som 2011 uteslöts till följd av diktatorn Muammar Gaddafis hårda nedslagning av demonstranter.

Hotar: "Ovänskapligt"

Ryssland har redan hotat med att länder som inte röstar nej, även de som röstar blankt eller avstår, kommer att klassas som "ovänskapliga" och att det kommer påverka framtida bilaterala relationer.

FN:s generalförsamling har redan röstat för att fördöma Ryssland vid två tillfällen under Ukrainakriget.

Den 2 mars gick en resolution om att kräva omedelbart eldupphör från Ryssland igenom omröstningen med 141 röster. 35 länder avstod och fem röstade nej. Och den 24 mars antogs en resolution som lade skulden på Ryssland för den humanitära kris vi ser i Ukraina i dag och krävde återigen eldupphör och skydd för civila med 140 röster.