KRIGET I UKRAINA

Fallskärmssoldater uppges ha landat i Charkiv

En invånare bland förödelsen i staden Butja utanför Kiev under tisdagen. Bild: Serhii Nuzhnenko/AP/TT

Ukrainakriget (TT)

Strider med ryska fallskärmssoldater pågår i Charkiv under tidig onsdagsmorgon, enligt det ukrainska försvaret.

Samtidigt hävdar Ryssland att landet tagit kontroll över staden Cherson i södra Ukraina med närmare 300 000 invånare.

Tidigt på onsdagsmorgonen uppger den ukrainska militären att ryska styrkor via luften har tagit sig in i landets näst största stad Charkiv, rapporterar AFP.

"Luftburna ryska styrkor har landat i Charkiv … och angripit ett lokalt sjukhus," skriver armén i ett uttalande på Telegram.

"Det pågår strider mellan angriparna och ukrainare," tillägger man.

Byggnader tillhörande en flygskola i staden ska ha börjat brinna efter ett luftangrepp, uppger Anton Garasjtjenko, rådgivare till Ukrainas inrikesminister.

Civila instängda

De ryska styrkorna har de senaste dagarna trappat upp sina angrepp mot tättbebyggda stadsområden i Ukraina och från flera städer kommer rapporter om raserade bostadsområden efter ryska attacker.

"Hårda strider och beskjutningar fortsätter i flera städer i Ukraina, med allt fler offer och humanitära konsekvenser," skriver FN:s samordningsorgan OCHA i en uppdatering om läget.

På flera håll är civila instängda och kan inte fly från striderna. Inte bara bostäder, utan infrastruktur som vatten, avlopp, elektricitet och vägar har förstörts vilket berör hundratusentals människor, skriver OCHA.

Lägenhetshus förstörda

I staden Borodjanka, drygt fem mil nordväst om Kiev, har två stora lägenhetsbyggnader förstörts i vad som uppges vara ryska luftangrepp. Videor vars äkthet The New York Times har verifierat visar hur en konstruktion brinner och hur delar av husen har raserats. Det finns ännu inga bekräftade uppgifter om dödade eller skadade, men vittnen berättar i filmerna hur de har hört folk ropa under rasmassorna och hur de letar efter överlevande.

Under tisdagen träffades även ett lägenhetskomplex bredvid ett sjukhus i landets näst största stad Charkiv, rapporterar bland annat CNN, som har verifierat äktheten i filmmaterial som visar förödelsen i området.

I en video syns en brand som rasar vid ett skadat flerfamiljshus, tvärsöver gatan från sjukhuset. I det granskade videomaterialet syns också ett par döda kroppar.

Attacken ska ha skett några timmar efter att Charkivs centrala torg beskjutits med vad som tros ha varit en robot.

Städer omringade

Det kommer även rapporter om att en förlossningsklinik ska ha träffats i närheten av Kiev.

"En robot träffade förlossningskliniken. Skadorna är stora, men byggnaden står. Alla har evakuerats," skriver klinikens chef Vitalij Gyrin på Facebook.

Storbritanniens försvarsdepartement säger i en uppdatering att antalet ryska luft- och artilleriangrepp har intensifierats de senaste två dagarna.

"Ukrainska styrkor har fortfarande kontrollen över Charkiv, Cherson och Mariupol, men alla tre städerna är troligtvis omringade av ryska styrkor," skriver departementet.

Igor Konasjenkov, talesperson för det ryska försvarsdepartementet, uppger dock att den ryska armén har intagit Cherson i södra Ukraina, som har närmare 300 000 invånare. Det skulle i så fall vara den största ukrainska staden som Ryssland hittills har tagit kontroll över, uppger BBC.

Logistikproblem

Över 350 civila, däribland 16 barn, har enligt Ukraina hittills dödats i kriget, men siffrorna över antalet dödsoffer är svåra verifiera och mycket osäkra.

I början av nästa vecka kommer krigsförbrytardomstolen ICC i Haag att inleda offentliga utfrågningar gällande Rysslands påståenden om att det har begåtts folkmord i regionerna Donetsk och Luhansk. Ukraina har i sin ansökan till domstolen förnekat dessa påståenden och anklagar i stället Ryssland för att planera ett folkmord i Ukraina, rapporterar CNN.

Samtidigt uppger en amerikansk försvarskälla att Rysslands militära avancemang har saktats ner, rapporterar AP. Det inkluderar den över sex mil långa kolonn som befinner sig strax norr om Kiev. Kolonnen har inte kunnat röra sig framåt på grund av logistiska problem, enligt försvarskällan. Det handlar om brist på bränsle och mat, och som ett resultat har stridsmoralen hos de ryska soldaterna sjunkit, enligt källan.

Susanna Persson Öste/TT

En brandman betraktar förstörelsen vid centrala torget i Charkiv på tisdagen. Bild: Pavel Dorogoy/AP/TT