KRIGET I UKRAINA

Kriget kan förvärra brist på halvledare

Bild: Thomas Johansson/TT

Ryska missiler över hamnstaden Odessa tvingar bolaget Cryoin att stänga ner. Cryoin är en viktig framställare av neon som är en kritisk komponent till den globala halvledartillverkningen, skriver Wired.

Neongas används för att driva de lasrar som etsar in mönster i halvledare. Ukraina producerar närmare hälften av världens neongas och bland dessa utmärker sig Cryoin med kunder i Europa, Japan, Korea, Taiwan och framför allt USA.

I takt med Rysslands offensiv i olika ukrainska städer, däribland Odessa, varnar nu analytiker för globala leveransstörningar vid tillverkningen av halvledare. Det skulle också förvärra den pågående halvledarkrisen som uppstod under pandemin.

En liknande neongasbrist uppstod under Rysslands annektering av Krimhalvön 2014. Då var beroendet av ukrainskt neongas mycket större, cirka 70 procent av produktionen kom från landet, vilket ledde till en prishöjning på 600 procent.

Redan i torsdags stängde Cryoin ner fabriken och skickade hem sina anställda. Senaste uppgifter från måndagen gör gällande fabriken inte har tagit någon skada av den ryska invasionen. Men med tanke på rådande situation är det oklart när produktionen kan återupptas.

Wired: Russia’s War in Ukraine Could Spur Another Global Chip Shortage

Dagens PS: Rysslands krig i Ukraina kan skapa brist på datorchips