CORONARESTRIKTIONERNA

Australien öppnar gränserna igen

Snart får turisterna besöka operan i Sydney igen. Arkivbild. Bild: Mark Baker/AP/TT

Australien (TT)

Efter nära två år utan utländska besökare planerar Australien nu att öppna sina gränser för turister.

Den 21 februari är den som vill välkommen att besöka landet "down under", meddelar premiärminister Scott Morrison vid en presskonferens. Men med ett villkor.

– Kravet är att man är dubbelvaccinerad för att få komma till Australien, säger han.

– Det är regeln. Alla väntas följa den.

Nyheten välkomnas av landets turismindustri som har drabbats hårt under pandemin. Även jordbrukssektorn och universiteten har drabbats av att det inte kommer arbetare eller studenter från utlandet.

I mars 2020 stängdes landets gränser för alla utom australiska medborgare eller de med permanent uppehållstillstånd. De australier som ville lämna landet var dessutom tvungna att ansöka om särskilt tillstånd, och berättelserna om familjemedlemmar som inte har kunnat träffas under pandemin är många.

Landet har sakta börjat öppna upp igen och i dagsläget gäller att medborgare, de med permanent uppehållstillstånd, personer med vissa visum samt personer från ett fåtal, utvalda länder kan resa fritt in och ut ur landet.

Men trots beskedet om gränsöppningen begränsas vissa inrikesresor. Landets till ytan största delstat, Western Australia, håller fortfarande sina gränser stängda för de allra flesta. Detta innebär att det för australier i exempelvis Sydney på östkusten är enklare att resa utomlands än till Perth på västkusten.

Med sitt isolerade läge och de till stora delar stängda gränserna har Australien klarat sig mycket bättre under pandemin än många andra länder.

Antalet dödsfall per 100 000 invånare ligger på knappt 17, vilket kan jämföras med 157 i Sverige, enligt Johns Hopkins-universitetets sammanställning.

Emma Gyllestad/TT