CORONARESTRIKTIONERNA

Australien öppnar gränserna för fler

Operahuset i Sydney, Australien – snart kan utlänningar åter besöka landmärket. Bild: Marianne Løvland/NTB/TT

Australien (TT)

Australien tar nästa steg för att öppna sina gränser. Från och med nästa vecka kan studenter och de med arbetsvisum komma in i landet.

– Australien öppnar igen för världen, säger inrikesminister Karen Andrews vid en presskonferens.

Tidigt i pandemin, i mars 2020, stängde Australien sina gränser. Bara de med speciellt tillstånd släpptes in och australiska medborgare och de med permanent uppehållstillstånd hindrades från att lämna landet.

Men sedan början av november är det tillåtet med in- och utresor för australiska medborgare samt de med permanent uppehållstillstånd.

Och från och med nästa vecka, den 1 december, tar landet nästa steg. Då är det fritt fram för personer med student- eller arbetsvisum att komma in i landet – förutsatt att de är vaccinerade.

Även vaccinerade besökare från Japan och Sydkorea välkomnas.

– Vi har behövt ta många svåra beslut under de senaste åren. Nödvändiga men svåra beslut, säger premiärminister Scott Morrison vid en presskonferens.

Enligt nyhetsbyrån AFP har de stängda gränserna inneburit att omkring 1,4 miljoner personer med arbetsvisum är fast i landet, då de inte kan återvända om de skulle åka därifrån. Enligt en organisation för landets universitet hindras dessutom cirka 130 000 internationella studenter från att komma in i landet, och man är rädd att många kommer att söka sig till andra länder för att studera.

Även om landet öppnar gränserna mot omvärlden kan de olika delstaterna ställa krav på exempelvis karantän vid inresa.

Emma Gyllestad/TT