DEN SVENSKA ARBETSMARKNADEN

Ledare: Tillbaka till arbetslinjen

Bild: Jessica Gow/TT

Frågan om arbetslinjen och jobben är central för nästan alla andra politiska frågor, skriver Petter Birgersson i en ledare i Ystads Allehanda.

Vill de borgerliga partierna gå segrande ur valet 2022 finns det en fråga för dem att hämta kraft ur: arbetslinjen och jobben. Frågan är inte bara central för nästan alla andra politiska frågor, menar Petter Birgersson, den kan dessutom binda samman de forna allianspartierna åter igen.

I en ny rapport från Svenskt Näringsliv beräknas att 1,3 miljoner svenskar i arbetsför ålder inte försörjer sig själva genom arbete. Ska Sverige klara av den demografiska utmaningen och minska den breda arbetskraftsbristen, krävs en enad borgerlighet med förmåga och vilja att regera, menar skribenten.

”Borgerligheten har här en vinnarfråga att plocka upp och sätta i centrum av valrörelsen. Socialdemokraternas trovärdighet har minskat i frågan efter att Löfven misslyckats med sitt huvudlöfte om lägst arbetslöshet i EU och de övriga partierna till vänster och dess sympatisörer sviktar rejält i synen på vikten av arbete och att det ska löna sig att jobba”, skriver Petter Birgersson.

YA: ”Framför allt måste borgerligheten sluta vara så dålig”