ELKRISEN

Debatt: Elbrist kan hindra hållbara investeringar i Västsverige

Bild: Fredrik Sandberg/TT

Vi har skapat oss ett elsystem med små marginaler där små störningar kan få stora konsekvenser. Det drabbar företagen i Västsverige och skickar allvarliga signaler näringslivet, skriver Svenskt Näringslivs Marie Knutsen-Öy och Rudolf Antoni, i en debattartikel i GP.

I mitten av augusti i år såg vi de högsta elpriserna någonsin i elområde SE4 i södra Sverige på grund av nedstängda reaktorer och låga vattennivåer.

Vi har skapat oss ett elsystem med små marginaler där små störningar kan få stora konsekvenser, skriver artikelförfattarna som nu varnar för att det ansträngda läget i elnätet drabbar företagen i Västsverige och skickar allvarliga signaler till det näringsliv som nu lägger stora resurser på att genomföra en omställning där fossila bränslen ska fasas ut till förmån för el.

”Den planerbara elproduktionen behöver byggas ut, särskilt i södra delen av landet, för att möta den stora ökningen av väderberoende elproduktion och det kraftigt ökade elbehovet vi har framför oss”, skriver Marie Knutsen-Öy och Rudolf Antoni i Göteborgsposten.

GP: Elbrist kan hindra hållbara investeringar i Västsverige