FÖRETAGEN I VÄLFÄRDEN

Debatt: Lär av Danmark – och bli av med vårdköerna

Sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) borde ta efter Danmark och låta privata aktörer avlasta i den offentliga vården, anser debattörerna. Bild: Samuel Steén/TT

Regionerna säger upp avtal med privata vårdgivare samtidigt som köerna i vården växer sig allt längre. Sverige borde precis som Danmark bjuda in privata aktörer att hjälpa till. Det skriver Jens Eriksson och Kenan Harbas, vd respektive Public Affairs-chef för Aleris Sverige, i ett debattinlägg på Altinget.

Enligt skribenterna tog Danmarks hälsominister Sophie Løhde nyligen initiativ till att låta privata vårdgivare bidra till att fler får vård i tid, och nu efterlyser de liknande insatser från Sveriges sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD). Och det är bråttom för vårdköerna blir allt längre, påpekar de, och föreslår att fler privata aktörer blir tillgängliga genom den offentligt finansierade vården.

”Patienter som väntar på vård är inte bara omänskligt. Det leder till en delad sjukvård. Kanske är det denna insikt som kommer att få den svenska regeringen att följa Danmarks exempel – och skapa avtal så att även svenska patienter kan få behandling av privata vårdgivare, så att vårdköerna minskar?”, skriver de.

Altinget Debatt: Rikta blicken mot Danmark, Acko Ankarberg Johansson