DET SVENSKA FÖRETAGSKLIMATET

Debatt: Öka tryggheten för småföretagare

Debattörerna efterfrågar att Äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) presenterar reformer för att stärka tryggheten för småföretagare. Bild: Jessica Gow/TT

Sveriges trygghetssystem är utformat för personer som är anställda, och lämnar småföretagare i sticket. Nu krävs kraftfulla reformer för att öka attraktiviteten i att driva företag. Det skriver Boo Gunnarson, företagar­expert på Visma Spcs och Helena Lundgren, styrelse­ordförande i Småföretagarnas a-kassa, på SvD Debatt.

Debattörerna lyfter att Sveriges nyföretagande sjönk med 15 procent förra året. En oroande utveckling eftersom småföretagen är en grundsten i den gemensamma välfärden. De efterfrågar reformer som resulterar i att småföretagare blir en del av samma trygghetssystem som anställda har i dag.

”I dag faller många företagare mellan stolarna eftersom trygghets­systemet i grunden är utformat för anställda. Det visar sig tydligt både i lagen som styr när en företagare kan få arbetslöshets­ersättning och reglerna för sjukpenning­grundande inkomst (SGI) som båda är anpassade för anställda med en fast inkomst. Följden blir att frilansare, företagare eller de som kombinerar eget företagande och anställning riskerar att få en orimligt låg ersättning vid sjukdom eller föräldraskap”, skriver de.

SvD Debatt: ”Ge trygghet även till småföretagare”