DEBATTEN OM OFFENTLIGT SLÖSERI

Debatt: Kommunens sommarjobb förstör för ungdomar

De som får ett kommunalt sommarjobb riskerar lägre lön flera år framåt, skriver två nationalekonomer på DN Debatt. Bild: JANERIK HENRIKSSON / TT

Kommunala sommarjobb leder till försämrad inkomst medan de som söker sig till privat sektor får bättre möjligheter längre fram. Det skriver nationalekonomerna Daniel Knutsson och Björn Tyrefors i ett inlägg på DN Debatt.

De kommunala sommarjobben är eftertraktade, men risken är att de gör mer skada än nytta. Enligt Daniel Knutsson och Björn Tyrefors, båda lektorer i nationalekonomi och forskare vid Institutet för näringslivsforskning, får de som sommarjobbar i en kommun sämre jobb och lägre inkomst under åren efter gymnasiet. Mest negativt påverkas de ungdomar som går ett yrkesförberedande program. Nu efterfrågar de en reformering av kommunernas sommarjobbsprogram.

”Vi tolkar den negativa effekten som att ungdomar som inte erbjuds ett programjobb mer sannolikt får erfarenhet från den privata sektorn, vilket påverkar sannolikheten att få ett mer kvalificerat jobb och ett heltidsjobb direkt efter gymnasiet”, skriver de i sitt debattinlägg.

DN Debatt: ”Kommunens sommarjobb en nitlott för ungdomarna”