DET SVENSKA FÖRETAGSKLIMATET

Ledare: Ny generation måste övertyga om ägandets betydelse

Ingvar Kamprad kom undan kritiken för sina pengar lika bra som Zlatan, skriver Torun Nilsson i en DI-ledare. Bild: Thord Nilsson / TT

Om politikerna fortsätter att släppa fram ägarmakt väntar 30 goda år till med nästa generation. Annars kommer de gångna 30 att framstå som en gyllene historisk parentes, skriver Torun Nilsson i en ledare i Di.

Att politikerna släppte fram ägande och entreprenörskap har gjort underverk för svensk ekonomi, och många har fått det bättre i spåren av att de stora bolagen – och ägarna – har blivit fler.

När ett generationsskifte i ägandet nu väntar i många av de större bolagen, är det avgörande att de nya ägarna lyckas ge ägandet legitimitet.

”Det gäller att de nya ägarna ger det gytter av affärer och nyheter som är verkligheten ett mänskligt och hederligt ansikte, och inte som i tv-serien Succession, ett rått och girigt. Först då lär politiker sluta att klaga på de rika, och koncentrera sig på annan viktig politik som jämnar ut människors förutsättningar”, skriver Torun Nilsson.

Di: Ny generation måste ge ägandet legitimitet