FRIHANDELNS FRAMTID

Debatt: Politiska konflikter skadar den internationella handeln

Anna-Karin Hatt är vice ordförande för Internationella handelskammaren, ICC. Arkivbild. Bild: Henrik Montgomery/TT

De institutioner som skulle bevara fred, stabilitet och globalt samarbete drabbas i dag av geopolitiska spänningar och politiska konflikter, skriver en rad företrädare för Internationella handelskammaren, ICC, på Di Debatt.

Den 26 februari går startskottet för Världhandelsorganisationens, eller WTO:s, toppmöte i Abu Dhabi. I en tid då det krävs krafttag för frihandel och gemensamma globala regler, är risken enligt ICC dock att effekten av mötet blir det motsatta.

”Faktum är att det finns en betydande risk för att ett misslyckande vid konferensen skulle leda till att handelsliberaliseringar inom WTO för första gången någonsin rullas tillbaka”, skriver de i debattartikeln.

I ICC:s artikel, som har signerats av ordförande Fredrik Persson, vice ordförande Anna-Karin Hatt, kassaförvaltare Marcus Wallenberg och generalsekreterare Susanna Zeko, framgår det bland annat att förbudet mot tullavgifter på elektroniska överföringar riskerar att avskaffas – vilket i så fall skulle slå mot både privatpersoner och företag.

Di Debatt: Osäkra utsikter inför WTO:s möte – handelsliberaliseringar riskerar rullas tillbaka