KLIMATOMSTÄLLNINGEN

Ledare: Riskfyllt med grönt stål – kan driva upp elpriserna

Hybrit är LKAB:s, SSAB:s och Vattenfalls gemensamma satsning på fossilfritt stål. Bild: Adam Sundman/SvD/TT

Det finns många frågetecken kring satsningarna på fossilfritt stål, som både riskerar att förändra Nordens elsystem och driva upp elpriserna rejält. Det skriver Svenska Dagbladet i en ledare.

”Den största och mest riskfyllda investeringen i svensk industrihistoria”. Så beskriver Peter Wennblad Hybrit – LKAB:s, SSAB:s och Vattenfalls gemensamma satsning på fossilfritt stål – i en ledare på Svenska Dagbladet.

I veckan presenterade Peab tillsammans med bland andra SSAB vad de menar är världens första byggnad i fossilfritt stål. Satsningen har beskrivits som ett viktigt steg för att nå klimatneutralitet i byggbranschen. Men samtidigt växer kritiken mot Hybrit, som är namnet på företagen LKAB, SSAB och Vattenfalls gemensamma storsatsning på fossilfritt stål.

Enligt Wennblad kan projektet ses som ”den största och mest riskfyllda investeringen i svensk industrihistoria”. Han lyfter också fram att Hybrits elbehov kan bli så stort att det skulle påverka hela Nordens energisystem, vilket bland annat kan leda till höga elpriser.

”Men trots ett års värdefull diskussion är de grundläggande frågorna ännu i hög grad obesvarade. Var ska all el komma ifrån, och hur ska produktionen kunna byggas ut på så kort tid i så känslig miljö? Vilka investeringar måste göras, hur många hundra eller tusen miljarder handlar det om, och vem ska betala vad?” skriver Peter Wennblad.

Svenska Dagbladet: Hybrit spelar roulette med Sverige