DET SVENSKA SKATTETRYCKET

Debatt: Följ Finlands exempel – sänk marginalskatten

Fredrik Carlgren, nationalekonom på Svenskt Näringsliv. Bild: Ernst Henry Photography

Sänkta marginalskatter skulle innebära fler jobb och ökat välstånd, skriver Fredrik Carlgren, nationalekonom på Svenskt Näringsliv, i en debattartikel på Altinget.

Insatser som ska stötta hushållens ekonomi måste kombineras med långsiktiga reformer som kan skapa förutsättningar för tillväxt i svensk ekonomi. Det menar Fredrik Carlgren, nationalekonom på Svenskt Näringsliv, som i ett debattinlägg uppmanar regeringen att sänka marginalskatten.

Carlgren tar upp att sänkta marginalskatter skulle bidra till att stärka utbildningspremien och göra Sverige mer attraktivt för både inhemsk och utländsk högkvalificerad arbetskraft, utöver att skapa förutsättningar för fler jobb och ökat välstånd. Dessutom hade en sänkning av marginalskatten finansierat sig själv.

Han lyfter också fram att Finland planerar att höja gränsen för de högsta skattesatserna, och menar att Sverige borde gå samma väg.

– Förhoppningsvis kan liknande insikter även leta sig in i den svenska skattepolitiken framöver. Förslagsvis i ett första steg genom att återupprätta uppräkningstakten i skiktgränsen och slopa den på alla vis olönsamma avtrappningen av jobbskatteavdraget, skriver Fredrik Carlgren.

Altinget: Nu borde regeringen sänka marginalskatten