KLIMATOMSTÄLLNINGEN

Ledare: Så ser en effektiv klimatpolitik ut

Utredaren John Hassler träffar rätt i miljöpolitiken, menar Ellen Gustafsson på Dagens Industris ledarsida. Bild: Mikaela Landeström/TT

Di:s ledarskribent Ellen Gustafsson hyllar den nya svenska klimatpolitiken som professor John Hassler presenterade under onsdagen.

De uppdaterade målen är ny tydliga och verktygen för att nå dem är effektiva, menar hon. Målen ligger mer i linje med den senaste europeiska miljölagstiftningen Fit for 55 och miljömålsberedningen får i uppdrag att anpassa den svenska politiken efter EU:s klimatsystem, inte minst med utsläppshandelsrätter.

”Köp utsläppsminskningar av andra medlemsländer. Ge skogsägare ersättning för sin klimatnytta. Stärk förutsättningarna för infångning av koldioxid. Snabba på tillstånden och se till att det finns mer ren el i näten. Och sänk elskatten, den sänder fel signal i ett samhälle som ska elektrifieras”, skriver hon.

I praktiken föreslås transportmålet till 2030 slopas.

”Att fortsätta ”importera slaktrester från övriga världen” för att nå målet med hjälp av biobränslen, som Hassler uttrycker det, är inte det viktigaste för fordonsindustrin. I stället bör ett nytt mål om elektrifiering införas. Försvara det draget”, skriver hon.

Di ledare: ”En effektiv klimatpolitik ser ut så här”