BROTTEN MOT FÖRETAGEN

Debatt: Brotten mot företagen måste följas upp

Genrebild. Bild: Johan Nilsson/TT

Det behövs en garanti att polisen agerar på inrapporterade brott mot företagare, skriver företrädare för Småföretagarnas riksförbund på Altingets debattsida.

I dagsläget är responstiden vid 112-larm mycket längre i landsbygdskommuner som Arjeplog och Sorsele där det tar en halvtimme från 112-samtal till första resurs är på plats. I Malmö och Stockholm tar detta 9 minuter. Men ett stort problem är att polisen inte ens rycker ut för att hjälpa företagare som är utsatta för kriminalitet, menar debattörerna.

”I dag kan företag utsättas för stölder, hot och annan kriminalitet utan att polisen alls agerar. Företagare lägger ned en stor del av sin tid på att skriva en anmälan, men polisen lägger ändå ned utredningen i princip omgående. En garanti för att polisen agerar på inrapporterade händelser behövs”, skriver Nima Sanandaji, utredare på Småföretagarnas riksförbund, författare, vd European centre for entrepreneurship and policy reform (ECEPR), Caroline Szyber, vice ordförande på Småföretagarnas riksförbund, och Sten Lindgren, förbundssekreterare på Småföretagarnas riksförbund, på Altingets debattsida.

Altinget Debatt: Garanterad polisuppföljning kan stärka företagandet