STORMAKTEN KINA

Ny lag om investeringsgranskning – silar vi mygg och sväljer kameler?

Jonas Berggren, internationell analyschef, Svenskt Näringsliv, och Johan Sjöberg, ansvarig för säkerhets- och försvarspolicy, Svenskt Näringsliv. Bild: Ulf Börjesson/Ernst Henry Photography AB

Lagen om kontroll av utländska investeringar riskerar att drabba vanliga företag utan att stoppa egentliga säkerhetshot, skriver Jonas Berggren, internationell analyschef, Svenskt Näringsliv, och Johan Sjöberg, ansvarig för säkerhets- och försvarspolicy, Svenskt Näringsliv.

På onsdag slutdebatterar Riksdagens justitieutskott den nya lagen om kontroll av utländska investeringar som kan hota Sveriges säkerhet som är tänkt att träda i kraft i december.

”Vi inser att vi är i den absoluta slutfasen av lagstiftningsprocessen, men det borde inte vara för sent att göra justeringar som inte bara kan göra investeringsgranskningen mer effektiv utan också minimerar de negativa konsekvenserna för företagens konkurrenskraft och för Sverige som investeringsdestination”, skriver Johan Sjöberg och Jonas Berggren i en kommentar på Svenskt Näringslivs hemsida.

Svenskt Näringslivs hemsida: Ny lag om investeringsgranskning – silar vi mygg och sväljer kameler?