ELKRISEN

Kommentar: Det ser illa ut för vindkraft ekonomiskt

Bild: Annika Byrde

Det går dåligt för vindkraft just nu. Inte minst har flera aktörer i vindkraftssektorn fått avbryta projekt för att kalkylen inte längre håller, skriver Julia Forsberg i en kommentar på Dagens Industri.

Det har gått tungt för vindkraften på börsen i år. Vind- och solparksutvecklaren Ox2 har tappat 40 procent och Orrön har tappat så mycket som 60 procent. Alldeles nyligen tvingades danska Ørsteds varna för nedskrivningar och bolaget föll med 25 procent.

”Skenande inflation och förseningar har satt stopp för flera vindkraftsprojekt i Europa”, skriver hon och påminner om Vattenfalls stoppade miljardprojekt utanför Storbritannien.

Det krävs en kraftig utbyggnad av el vilket även ligger vindkraft i korten men krönikören ifrågasätter hur länge investerarna kommer att ha modet att fortsätta investera i vindkraft, med tanke på att flera aktörer har tvingats avbryta sina projekt på grund av att deras kostnadskalkyler inte gått ihop.

”Det finns en risk för fler besvikelser och vinstvarningar (när bolag tvingas varna för sämre utveckling än prognostiserat) i sektorn framöver”, skriver hon.

Dagens Industri: ”Risk för flera vinstvarningar från vindkraftbolag”