BROTTEN MOT FÖRETAGEN

Ledare: ”Vi behöver poliser som vet hur man följer pengarna”

Rikspolischefen Anders Thornberg uppmanar Polismyndigheten att följa pengarna. En stor del av pengarna hittas i bedrägerier och där behöver polisen tänka om, menar Henrik Westman på Dagens Industris ledarsida. Bild: Anders Wiklund/TT

Bedrägerier och annan ekonomisk brottslighet är en större intäktskälla för kriminella än droger. Vi behöver poliser som vet hur man följer pengarna, skriver Henrik Westman på Dagens Industris ledarsida.

Rikspolischefen Anders Thornberg uppmanar Polismyndigheten att följa pengarna. Samtidigt är gängens huvudsakliga intäktskälla inte längre droger utan olika former av ekonomisk brottslighet, inte minst bedrägerier. Nyligen uppskattade polisen i en rapport att bedrägerier genererar brottsvinster på cirka 3,5 miljarder kronor, att jämföra med 2 till 3 miljarder som kommer från försäljning av droger.

Det är heller inte en särskilt konstig utveckling, resonerar Henrik Westman.

”Det finns stora pengar att hämta på ekonomisk brottslighet och straffen för dem som åker fast är betydligt lägre än vid narkotikabrott”, skriver han.

Samtidigt är polisen mycket dåligt rustade att hantera denna typ av brott, konstaterar Henrik Westman och refererar till myndighetens egna internrevision som kritiserar arbetet med att komma åt brottsvinster. Därför behövs fler poliser med olika slags kompetens, menar han.

”För att stoppa ekobrottslingar behövs inte en pistol utan personer som kan dechiffrera avancerade affärsupplägg och som hanterar Excel som om det vore en del av förlängda märgen. Bara med rätt kompetens internt kan Thornberg följa pengarna", skriver han.

Ledare: ”Vi behöver poliser som vet hur man följer pengarna”