REGELKRÅNGLET

Debatt: ”Ny regelbörda kostar företagen miljardbelopp”

Nytt regelkrångel beräknas bli dyrt för företagen. Bild: Henrik Montgomery/TT

Trots tuffa ekonomiska tider föreslår Arbetsmiljöverket krav på certifiering av pannoperatörer som inte höjer säkerheten men som beräknas kosta 2,37 miljarder över en femårsperiod för företagen. Det skriver företrädare för LRF, TMF och Näringslivets Regelnämnd på Di Debatt.

I ett tufft ekonomiskt läge bör regeringen och dess myndigheter jobba med regelförenklingar snarare än ökad regelbörda, skriver debattörerna:

”Ett exempel på att så inte sker är Arbetsmiljöverket förslag på krav på certifiering av pannoperatörer – det vill säga personal som hanterar värmepannor och tryckkärl. Detta är ett förslag som över huvudtaget inte höjer säkerheten och som samtidigt lägger ytterligare kostnadsbörda på svenska företag – 2,37 miljarder över en femårsperiod. Detta enligt en konsekvensutredning som vi låtit Trinovo Consulting ta fram”.

I sin egen konsekvensutredning har Arbetsmiljöverket bedömt att kostnaderna per värmepanna blir 34 263 kronor men branschaktörerna menar att myndigheten missat många kostnader och att det snarare blir 138 091 kronor per panna.

Samtidigt finns minst 14 500 besiktningspliktiga pannor i Sverige och de berör till stor del företag inom småskalig industri.

”Pannorna i sig är inte mer komplicerade än en vanlig panna i en villa. Att en villaägare plötsligt skulle tvingas betala 10 000-tals kronor för ett certifikat för att kolla sin panna skulle vara bortom all rimlighet, men skulle mycket väl kunna bli nästa steg. Dessutom straffas nu alla de företag som gjort en miljöinvestering i biobränslebaserade pannor. Därför frågar vi oss hur det rimmar med klimatmålen”, skriver debattörerna.

Di: ”Debatt: Ny regelbörda kostar företagen miljardbelopp”