BROTTSBEKÄMPNINGEN

Ledare: ”Polisen måste alltid vara större än gängen”

Rikspolischef Anders Thornberg konstaterar att det finns fler gängkriminella än poliser i Sverige. Bild: Pontus Lundahl / TT

Polisen varnar för att organiserad brottslighet infiltrerar och korrumperar näringslivet och offentlig sektor. Samtidigt växer gängmedlemmarna snabbare än antalet poliser. Det är inte rimligt, skriver Henrik Westman på Dagens Industris ledarsida.

I Ekot i lördags varnade rikspolischef Anders Thornberg för hur de kriminella gängen snabbt växer. Enligt statistiken ansluter tre nya kriminella till gängen varje dag. Och de kriminella är redan nu fler än poliserna.

”När det gäller skjutvapenvåldet, där Sverige sticker ut, och sprängdåden så är det 30 000 individer som är bundna till detta. Och vi är 22 600 poliser”, sa Anders Thornberg under mötet.

Detta är inte rimligt, konstaterar Henrik Westman.

”Om vi ska kunna hantera en situation där det skjuts varje dag och sprängs varannan måste poliserna bli fler. Polistätheten måste öka till åtminstone EU-snittet. Det är onekligen bråttom. Tillväxten av antalet poliser måste överträffa rekryteringarna till gängen om dagens oroväckande styrkeförhållande ska rättas till”, skriver han.

Dagens Industri: ”Polisen måste alltid vara större än gängen”