Ledare: Sätt ett bidragstak i höst, Kristersson

Regeringen bör sätta ett lågt bidragstak, skriver Expressens ledarredaktion. Bild: Henrik Montgomery/TT

Ett enkelt sätt att minska det stora föreningsfusket är att slopa bidragen till vuxnas fritidsaktiviteter, skriver Expressens ledarredaktion.

Åtminstone borde regeringen sätta ett lågt bidragstak, konstaterar de och radar upp exempel som man skulle kunna komma åt.

”Påhittade medlemmar. Studiecirklar och läxhjälp som aldrig funnits, men fått bidrag ändå. Hållbarhetsprojekt som i praktiken bara ger inkomst åt bidragsentreprenörerna. Integrationsprojekt som i verkligheten ägnar sig åt såväl köns- som etnisk separatism. Kursledare i svenska som inte kan svenska”.

Larmrapporterna om föreningsfusk är vanliga, påpekar de och konstaterar att Säkerhetspolisen uppskattat att olika verksamheter med kopplingar till våldsbejakande extremism och antidemokratiska miljöer samlat in hundratals miljoner genom att söka i det smörgåsbord av bidrag som finns i civilsamhället.

”Drygt 40 statliga myndigheter, samt Folkbildningsrådet och Riksidrottsförbundet, delar ut 20 miljarder kronor. Varje år. Kontrollen är minimal, trots alla varningssignaler”, skriver de.

Expressen ledare: Sätt ett bidragstak i höst, Kristersson