DET SVENSKA SKATTETRYCKET

Krönika: ”Angrip fattigdom istället för rikedom”

Tidningarnas rubriker om rika formuleras ofta som krigsrubriker. Detta trots att förmögenheten gagnar samhället både direkt och indirekt, skriver Johan Dalén, regionchef på Svenskt Näringsliv i Skåne i en krönika.

När rikedom beskrivs i media handlar det ofta om ökade klyftor snarare än dess bidrag till samhället direkt men också indirekt i form av innovationer, menar Svenskt Näringslivs regionchef i Skåne, Johan Dalén.

”Utan möjligheter till att kunna göra vinst hade vi inte haft en bråkdel av de mediciner och tekniska hjälpmedel vi idag har svårt att tänka oss en tillvaro utan. För vem investerar i intressanta start-ups om inte de som arbetat ihop pengar genom sitt entreprenörskap? Framgångsrika företagare adderar således ytterligare ett värde; ett värde som andra är villiga att betala för i en fri fungerande marknadsekonomi”, skriver han.

Istället för att klaga på rika bör vi enligt Johan Dalén angripa fattigdomen och dess grunder.

”Vi kan låta det bli mer attraktivt att gå från bidrag till jobb och mer lönsamt att driva företag. Vi måste hålla initiativ som inskränkningar av äganderätt och höjda skatter på kapital stången. Regelbördan måste minska och kompetensförsörjningen förbättras”.

Svenskt Näringsliv: ”Angrip fattigdom istället för rikedom”