DET SVENSKA SKATTETRYCKET

”Norskt skatteexperiment varning för Sverige”

30-talet kända entreprenörer och företagare har lämnat Norge på grund av en ökning av förmögenhetsskatten. Bild: Javad Parsa

Tobias Wikström på Dagens Industris ledarsida skriver om den höjda förmögenhetsskatt som fått 30-talet kända entreprenörer och företagare att lämna Norge.

Totalt har en förmögenhet omkring 29 miljarder norska kronor lämnat landet under 2022 vilket är fler än 13 år dessförinnan. Totalt rör det sig om 550 miljoner kronor i förlorade skatteintäkter, vilket TN tidigare berättat om. Bland andra har fiske- och oljemagnaten Kjell Inge Røkke lämnat Norge.

Orsaken bakom massflykten tros vara den höjda förmögenhetsskatt som regeringen drivit igenom. Ett varnande exempel för vilka typer av effekter som experiment likt dessa kan skapa, menar Tobias Wikström på Dagens Industris ledarsida.

”Så pågår kampen mellan företagare och regeringen i Norge. Hur är det möjligt att politiker kan ge sig in med full fart i denna återvändsgränd? Som rimligen bara slår mot entreprenörsklimatet i Norge, som ger kortsiktiga höjningar av procentsatser men långsiktiga förluster för norsk ekonomi”, skriver han.

Dagens Industri: ”Varnande norskt skatteexperiment”