SVERIGES ENTREPRENÖRER

Debatt: Politiker, våga värna om svenskt företagande

Spotify-grundaren Daniel Ek tar emot en medalj av Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia på slottet. Bild: Jessica Gow/TT

Politiken måste våga skapa förutsättningar för svenskt entreprenörskap, skriver entreprenörerna Hellen Wohlin Lidgard, Maria Mattsson Mähl och Rasmus Rossi i Di Debatt.

Tack vare flera politiska initiativ (skattebefriade hem-PC:s, bredbandsutbyggnaden och privatiseringen av skola, vård och omsorg) har Sverige producerat ett imponerande antal snabbväxande internationella företag per capita.

Det arbetet måste fortsätta om det svenska entreprenörskapsundret ska leva vidare i kommande generationer, skriver debattförfattarna.

Några åtgärder som efterfrågas av företagarna är att uppmuntra fler att starta företag, att ta vara på utlandsfödda att starta eget och bidra till integrationen och att rusta våra barn för den digitala tidsåldern.

"Sverige behöver modiga politiker nu, som vågar fatta de beslut som kan lyfta Sverige in i framtiden. Vi anser därför att det är dags att tillsätta en utredning som tar fram en handlingsplan för företagandet i vårt land. Det som sker nu duger inte", skriver entreprenörerna.

Di Debatt: Debatt: Sverige är på väg att bli ett U-land för företagande