BROTTEN MOT FÖRETAGEN

Så skyddar du dig mot it-brotten

Bild: Åserud, Lise

Det är skämmigt att bli lurad. Därför har knappt hälften av de som blivit utsatta för ett it-bedrägeri polisanmält brottet. Det gör att mörkertalet är stort kring id-kapningar och andra digitala brott. Samtidigt är många oroliga för att råka illa ut, visar en undersökning som Telenor gjort.

Bedrägerierna i Sverige minskar – utom på en punkt, de som sker via nätet, till exempel id-kapningar. Förra året ökade antalet anmälda ID-kapningar med tio procent. Troligen är siffran ännu högre. De som har blivit utsatta för den typen av brott tycker det är pinsamt och knappt hälften, 46 procent, tar sig samman och anmäler brottet till polisen.

– Vi vet att det finns ett stort mörkertal. Det är viktigt att alla som blir utsatta för nätbrott anmäler till polisen. Det är också viktigt att vi pratar mer om det så att vi kan skydda oss och hjälpas åt att sätta stopp för den här typen av kränkande kriminalitet, säger Vendela Normark Granetoft, säkerhetsledare på Telenor och ger samtidigt några tips på hur vi kan skydda oss mot en del av bedrägeriförsöken:

  • Använd olika lösenord för olika inloggningar.
  • Var alltid misstänksam mot SMS som innehåller en länk och klicka bara om du är absolut säker på vad det är.
  • Det finns en uppsjö av nätbutiker som ser äkta ut men vars enda syfte är att få dig att fylla i sina uppgifter. Handla bara i butiker du känner till.

Pressmeddelande: ID-brotten ökar - men det finns sätt att skydda sig