CORONARESTRIKTIONERNA

Så ska loppisar kunna öppna

Om smittläget tillåter ska loppisar kunna köra i gång med nya regler den 17 maj. Arkivbild. Bild: Tomas Oneborg /SvD/ TT

Coronaviruset (TT)

Med rätt avstånd mellan borden och gott om plats i gångarna ska loppisar kunna öppna med nya regler, föreslår Folkhälsomyndigheten.

Om smittläget tillåter slipper loppisarna maxregeln på åtta personer den 17 maj.

Loppmarknader har till skillnad från butiker, gallerior och torghandel begränsats av regeln om max åtta deltagare. Något som uppfattats som ologiskt av loppisarrangörer. Reglerna har också gjort att många loppisar har hållit stängt.

Nu föreslår Folkhälsomyndigheten nya regler för hur loppisar ska kunna verka med ungefär samma regler som gäller för butiker. Om loppmarknaden hålls inomhus ska varje besökare ha minst 10 kvadratmeter att röra sig på och max 500 personer får finnas samtidigt i lokalen.

Två meters mellanrum

Är loppisen utomhus föreslås ingen kvadratmeterregel, men borden ska placeras med två meters mellanrum, både framåt, bakåt och i sidled. Dessutom ska gångarna vara så breda att det inte uppstår trängsel. Även inomhusloppisar måste placera borden med två meters mellanrum åt alla håll.

Orsaken till att loppisar har andra regler än exempelvis gallerior beror på att de i juridisk mening är en offentlig tillställning. Därmed regleras de utifrån deltagartaken i begränsningsförordningen, som för tillfället är åtta personer.

Reglerna kan börja gälla den 17 maj, föreslår Folkhälsomyndigheten, men det förutsätter att regeringen beslutar om de förändringar i förordningen som nu är ute på remiss. Och för att det ska kunna ske måste smittläget och situationen i vården tillåta att restriktionerna lättas.

Tivolin och nöjesparker

Om regeringen beslutar om förändringarna i begränsningsförordningen kommer så kallade stadigvarande tivolinöjen som Gröna Lund och Liseberg få ungefär samma regler som andra nöjesparker. I dag ses de i likhet med loppmarknader som en offentlig tillställning i lagens mening och styrs av åtta-regeln.

I remissen som regeringen skickade ut den 30 april finns också förslag på hur publiktaken ska höjas utifrån om evenemanget sker inomhus eller utomhus och ifall det finns sittplatser eller inte. Om smittläget tillåter kan det också ändras den 17 maj.

Maria Davidsson/TT