DEN SVENSKA INDUSTRIN

Latexbrist sätter käppar i hjulet för Ballongkungen

Bild: Katarina Lövgren

Nu varnar företaget Ballongkungen för att en global ”ballongboom”, inte minst i USA, har gjort att det blivit brist på latex.

Representanter för Nordens största ballonggrossist, Ballongkungen, säger i en artikel på Svenskt Näringslivs hemsida att företaget inte kan expandera trots rekordmånga ordrar. En kombination av brist på råvaran latex och höga transportkostnader gör att företaget tvingas lägga planer på is.

– Våra leverantörer får inte fram tillräckligt med råvara, samtidigt som fraktkostnaderna från Asien skenat. Vissa av fabrikerna har produktionsstopp med jämna mellanrum för det finns inte latex. Den jättelika USA-marknaden slukar en stor del av de volymer de ändå lyckas få fram, säger Torbjörn Olsson, ägare till Ballongkungen.

Redan i våras beskrev TN en eskalering av brist på material inom flera branscher. Bland annat drabbades företag som använder plast, wellpapp, stål och metall i sin produktion. Carl Eckerdahl, chefekonom på IKEM, varnade då för att kostnadstrycket kan leda till högre inflation. Under hösten har inflationen också ökat snabbt i Sverige och i andra länder.

– Jordmånen för att få genom prishöjningar är optimal just nu. Att vi inte skulle få se en ökad inflation mot denna bakgrund är svår att förstå tycker jag, sa Carl Eckerdal i intervjun.

Svenskt Näringsliv: Brist på latex oroar Ballongkungen

TN: Varning: Akut materialbrist i svensk industri