DEN SVENSKA KONJUNKTUREN

Konkurserna rekordfå – men varning för ”konstgjord andning”

Konkurserna fortsätter att minska under pandemin. I april gick 405 aktiebolag i konkurs – den lägsta konkurssiffran på 14 år, uppger Creditsafe.

Trots flera krisande branscher och kraftfulla restriktioner så fortsätter siffrorna nedåt när det gäller konkurser. Antalet konkurser i april månad är den lägsta siffran på 14 år, skriver Creditsafe i ett pressmeddelande.

Medelvärdet de senaste tio åren är 550 konkurser under april, jämfört med endast 405 i år. Antalet verksamma aktiebolag har dessutom ökat med 250 000 – från 430 000 till 680 000 – under perioden, vilket betyder att den procentuella andel företag som idag försätts i konkurs är betydligt färre.

– Vi kan konstatera att konkurserna är på historiskt låga nivåer just nu. Att så få företag går i konkurs beror förmodligen på att många driver vidare sitt företag trots ekonomiska svårigheter. Tack vare statliga stödpaket går det att hålla liv i det egna företaget och skjuta problemen på framtiden. Det finns en stor risk att det är konstgjord andning, Henrik Jacobsson, vd på Creditsafe.

De största konkurserna hittas inom byggbranschen. Störst konkurs sett till omsättning är entreprenadföretaget Adelsö Entreprenad & Transport, ett familjeföretag med 76 anställda som grundades 2004. Detta följt av Wetterschakt AB i Jönköping och C2 Entreprenad i Syd AB i Malmö, skriver Creditsafe.

Creditsafe: Konkurserna på rekordlåg nivå – minskar med 50% och lägsta siffran på 14 år

Creditsafe: Alla konkurser april 2021