DET SVENSKA LANTBRUKET

Jordbruksverket åter vid skampålen för misskötta EU-bidrag

Bild: Johan Nilsson/TT

Jordbruksverkets hantering av EU-bidrag får åter bakläxa för stora brister och 20 000 ärenden måste dubbelkollas, skriver Europaportalen.

Svenska myndigheter administrerar cirka 14 miljarder kronor i stöd från EU varje år. Men utbetalningarna inom två av programmen hos Jordbruksverket och Polismyndigheten hade en felprocent över två procent, vilket är EU-kommissionens gräns för när hanteringen inte bedöms som tillfredsställande, skriver Europaportalen.

Jordbruksverket har flera gånger tidigare fått anmärkningar för sin hantering av EU-pengar, dels för att det rör sig om mycket pengar och många ärenden. Närmare 20 000 ärenden rörande 153 miljoner kronor i stöd måste utredas i detalj för att avgöra om bidrag ska betalas ut eller återbetalas till EU och svenska statskassan.

– Det här är allvarligt för det har pågått under ett antal år och vi har påpekat det. Jordbruksverket har tagit fram olika handlingsplaner men det har blivit förseningar och sedan ytterligare förseningar. Nu håller de på och har en ganska hög takt i hanteringen av kvarstående återkrav, säger Ulrika Bergelv, avdelningschef på Ekonomistyrningsverket, till Europaportalen.

Europaportalen: Jordbruksverket åter vid skampålen för misskötta EU-bidrag