BROTTEN MOT FÖRETAGEN

Här är yrkeskriminellas främsta måltavlor inom näringslivet

Oslo 20120125.Illustrasjonsfoto. Hacking, hackere og datakriminalitet blir av mange oppfattet som et alvorlig samfunnsproblem.Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix NORGE / SCANPIX / kod 20520 Bild: Øijord, Thomas Winje

Brottsligheten mot företagen ligger på en hög nivå globalt. Tre sektorer är särskilt utsatta, rapporterar Di.

Det handlar om bolag inom teknik, media och telekom där två tredjedelar uppger att de har varit måltavla för någon form av bedrägeri de senaste 24 månaderna. Det kan jämföras med snittet på 46 procent för samtliga näringar, skriver tidningen med hänvisningen till en rapport från PwC.

– Snabb teknisk utveckling och höga krav på snabbhet från slutkunder kan skapa sårbarheter som utnyttjas av yrkeskriminella, kommenterar Cecilia Cederberg, partner och ansvarig för forensiska tjänster på PwC i Sverige.

Det främsta brottshotet är cyberkriminalitet. Men inom finansbranschen och detaljhandel pekar företagen ut bedrägerier på kundsidan, till exempel försäkrings- eller kortbedrägerier, som risk nummer ett.

Enligt Cecilia Cederberg går trenden mot mer genomarbetade och skräddarsydda bedrägeriförsök. Resurser saknas inte för att lägga tid på att skapa relationer, där enskilda personer utnyttjas för att lämna ifrån sig kritiska uppgifter.

Dagens industri: Tech ny favoritbransch bland yrkeskriminella: ”Sårbarheter utnyttjas”