KLIMATOMSTÄLLNINGEN

Bild: Johan Nilsson/TT

Företag minskade utsläpp till noll – straffas av EU

Arctic Paper, som äger Grycksbo pappersbruk, har minskat sina fossila utsläpp till noll – en viktig bedrift i klimatomställningen. Men nu stämmer bolaget EU-kommissionen, då de anser att de bestraffas genom att inte längre få rätt att handla med de utsläppsrätter de själva inte förbrukar, rapporterar SVT Nyheter.

Sedan flera år eldar pappersbruket på sitt värmesystem med pellets, av skogsråvara. Pelletsen används för att elda på pannorna som torkar pappret, och överskottsångan går in i ett kraftverk som genererar egen el på bruket.

Men nu när det blir en ny avtalsperiod för systemet med handel med utsläppsrätter utesluts Arctic Paper – i och med att de nått nollutsläpp av CO2. Därmed försvinner en viktig extra inkomst för bolaget, och nu stämmer de EU-kommissionen.

– Det är klart vi alla vill vara med och förbättra klimatet. Men då kan man inte hantera det på det summariska och orättvisa sättet att man belönar sådana som fortsätter att släppa ut, säger Michael Fejer, vd på Arctic Paper i Grycksbo.

SVT Nyheter: ”Jag kan inte tänka mig att det varit EU-kommissionens avsikt att skapa galna incitament.”