DEN AKUTA ELKRISEN

Elkrisen: Kommun tvingas säga nej till 2 000 nya jobb

Bild: Johan Nilsson/TT

Robertsfors i Västerbotten måste på grund av elbrist tacka nej till ett utländskt bolag som ville etablera sig. Därmed går man miste om uppemot 2 000 nya arbetstillfällen, skriver DI.

– Norra Sverige upplever en historisk nyindustrialisering. Det har öppnat ett fönster med enorma möjligheter att skapa nya jobb och välstånd även i vår kommun. Men vi tvingas nu ändå tacka nej och det på grund av att den nationella elinfrastrukturen som Svenska kraftnät ansvarar för inte räcker till. Det är förstås oerhört frustrerande, säger Olof Norberg, Olof Norberg, näringslivschef i Robertsfors kommun till tidningen.

Det finns en stor oro i flera av landets kommuner när det gäller elförsörjningen, visar en ny undersökning från Svenskt Näringsliv.

– Det är både anmärkningsvärt och oroande att många i kommunerna ser problem med elförsörjningen. Speciellt med tanke på att Sverige står inför en stor samhällsomvandling där vi kommer att behöva mycket mer el både för att klara klimatmålen och näringslivets omställning, säger Marie Knutsen-Öy, ansvarig för energifrågor på Svenskt Näringsliv till DI.

DI: Elbrist stoppar utländsk etablering – kommunen tvingas säga nej till 2.000 nya jobb