DE SVENSKA KRISSTÖDEN

Expert: Risk för konkursvåg till hösten

Bild: Jessica Gow/TT

I höst tas pandemistödet som tillåtit företag att skjuta upp inbetalning av skatten bort, vilket kan komma att leda till en våg av konkurser. Det säger en expert till SVT Nyheter.

När möjligheten att skjuta upp skatten i höst försvinner kommer företagen behöva betala in den skatt som de fått uppskov på. Ett företag som drabbas av detta är Grand Hotel i Jönköping, som menar att om möten, resor och konferens inte kommer igång igen snart kan de få det svårt att klara av betalningen.

Grand Hotel är ett av många företag som har stora skulder efter pandemin. Drygt 48 000 företag ska betala tillbaka 50 miljarder kronor.

– Från politikens håll så tror jag att det finns ett intresse att de här företagen ändå ska kunna överleva. Då behöver man hitta någon typ av avbetalning eller någon annan slags lösning där man kan betala tillbaka och företaget kan överleva så att det inte blir en stor konkursvåg då de första avbetalningarna ska göras, säger Patrick Krassén, skattepolitisk expert på Företagarna, till SVT Nyheter.

SVT: ”Det värsta som skulle hända är att det blir en konkurs”