FRIHANDELNS FRAMTID
Dousa om tullkriget: ”Mer hoppfull nu”
Trumpadministrationens dubblade tullar på stål och aluminium har trätt i kraft. Men Benjamin Dousa (M), bistånds- och utrikeshandelsminister, är trots det mer optimistisk nu än tidigare. ”Det är uppenbart att det finns en avvikare i rummet och det är USA”, säger han till TN.
Under onsdagen trädde USA:s nya tullar på stål och aluminium, från 25 till 50 procent, i kraft. Dagen före möttes handelsministrar från OECD i Paris för ett årligt möte. Föga förvånande stod tullar och frihandelns framtid högt på agendan.
– Jag känner mig faktiskt lite mer hoppfull nu än när jag kom hit. Det är uppenbart att det finns en avvikare i rummet och det är USA. Resten av oss vill handla mer med varandra. Vi vill reformera det som inte funkar i WTO, men vi vill definitivt värna det regelbaserade handelssystemet. Jag känner mig ändå mer optimistisk nu, säger Benjamin Dousa (M), Sveriges bistånds- och utrikeshandelsminister.
”De som förlorar mest är amerikanerna.”
Samtidigt är USA inte vilken spelare som helst i den globala ekonomin.
– USA är en mycket viktig exportmarknad för Sverige och vi vill ju ha mer handel med USA, inte mindre. Men den största risken hade varit om fler länder börjar bete sig som USA och höjer tullar mot varandra. Men det finns det inga signaler på, säger han.
Det händer väldigt mycket just nu kring tullar som höjs och sänks, hur ska man förhålla sig till detta som svensk företagare eller vanlig medborgare?
– Man kan säga att det finns två skador av det här. Den ena skadan är direkt monetärt av tullarna som skadar ekonomin och handeln. Den andra är ju osäkerheten i sig. Att man inte vet vad det är för spelregler som gäller om två minuter, om två timmar, om två veckor, säger Benjamin Dousa och fortsätter:
– Jag har träffat hundratals svenska företag de senaste veckorna och månaderna. Många av dem hade rätt långtgående planer på stora miljardinvesteringar i USA, men avvaktar nu för att man inte vet vad det är som gäller.
Största förloraren på tullkriget är USA, enligt Benjamin Dousa.
– Det är deras tillväxt som styrs ner allra mest. Vi förlorar alla på detta, men de som förlorar mest är amerikanerna själva, säger han.