DET SVENSKA SKATTETRYCKET
TN reder ut: Därför blir Nintendo Switch 2 dyrare i Sverige
Förväntningarna är stora inför Nintendos nya konsol – som blir dyrare i Sverige än i grannländerna, visar TN:s genomgång. ”Skatten är dålig för konsumenten, dålig för miljön och dålig för svenska jobb ”, säger Pernilla Enebrink på ElektronikBranschen till TN.
Många har sett fram emot att Nintendo Switch 2 kommer att släppas den 5 juni. Med Nintendo Switch 2 kan man spela spel från Nintendo både på resande fot och på stor skärm samtidigt som man kan chatta med andra spelare. Men inför lanseringen har spelkonsolen fått olika priser hos bland annat Elgiganten. I den danska webbshopen kostar spelet motsvarande 6 140 svenska kronor, i den finska 6 200 och i den svenska 6 795 kronor. Att spelkonsolen är dyrare i Sverige än i andra länder beror framför allt på den svenska elektronikskatten.
– Vårt pris på Nintendo Switch 2 sätts på samma grund som alla våra produkter och påverkas av bland annat inköpspris, skatter, kostnader och valutor. Sedan följer vi marknaden noggrant för att erbjuda våra kunder det bästa priset för produkten, säger Linnea Cederquist, PR and Communications Manager på Elgiganten, till TN.
– Det kommer alltid finnas skillnader i pris mellan marknader. Ett exempel är att vi i Sverige har elektronikskatt som påverkar priser på elektronik på den svenska marknaden.
Skatten på kemikalier i viss elektronik, även kallad elektronikskatten, infördes den 1 juli 2017 och var en del av den dåvarande regeringens strategi för att minska skadliga kemikalier i samhället. Skatten berör bland annat datorer, telefoner, vitvaror och TV-apparater. Sedan skatten infördes har kritiken varit hård från branschen och även från myndigheter.
Linnea Cederquist konstaterar att elektronikskatten saknar bevisad miljönytta och kan tvärtom leda till större utsläpp, försämrad konsumentsäkerhet och förlorade arbetstillfällen i Sverige.
– Detta missgynnar inte bara konsumenterna utan även det svenska näringslivet. Hui har exempelvis beräknat att skatten redan har lett till 1 400 färre jobb.
Genom att göra det dyrare att köpa elektronik från seriösa svenska aktörer ökar risken att konsumenter vänder sig till oreglerade utländska marknader - där både produktsäkerhet och miljökrav ofta är lägre, menar hon.
– Vi behöver insatser som gynnar hållbara produkter och cirkulära affärsmodeller – inte en skatt som bara höjer priset och flyttar handeln utomlands.
– Vi på Elgiganten anser därför att elektronikskatten bör avskaffas, till förmån för riktade åtgärder som faktiskt främjar miljöansvar och hållbarhet.
”Det finns inget företag som producerar mobiltelefoner eller tv-apparater bara för den svenska marknaden”.
2020 utvärderades den av Kemikalieinspektionen och Skatteverket, då konstaterade myndigheterna att förekomsten av klor, brom och fosfor i flamskyddsmedel inte har minskat till följd av skatten.
– Det låter väldigt farligt med kemikalier, men det finns på grund av höga elsäkerhetskrav för att produkter ska vara säkra och inte börja brinna. Men problemet är ju att kemikalieskatten faktiskt är negativ för miljön, säger Pernilla Enebrink är vd för ElektronikBranschen, en branschorganisation som företräder distributörer, handlare och leverantörer inom hemelektronik.
– Den har ingen positiv påverkan på miljön, då den inte förändrar produktionen av produkter. Det enda den gör är att det blir dyrare för svenska konsumenter och det blir mycket administrativa kostnader för svenska företag. Och sen så blir det också en konkurrensfördel för företag som inte betalar.
Sedan skatten infördes har kritiken varit hård från branschen och även från myndigheter. 2020 utvärderades den av Kemikalieinspektionen och Skatteverket, då konstaterade myndigheterna att förekomsten av klor, brom och fosfor i flamskyddsmedel inte har minskat till följd av skatten.
– Det pågår ett arbete med att fasa ut farliga kemikalier på EU-nivå. Därför tycker vi att det är viktigt att vi jobbar tillsammans och har samma regler på den inre marknaden.
Skatten har även kritiserats för att leda till så kallad falsk substitution, vilket innebär att företag ersätter miljövänliga flamskyddsmedel med mindre hållbara och potentiellt farliga alternativ. Dessutom har den kritiserats för att hämma återbruk, då återanvända produkter som importeras beskattas lika hårt som nya varor, samt att konsumenter flyttar sina inköp till utländska sajter där säljarna struntar i att betala skatten.
– Elektronikskatten är så konstig i sin utformning då den inte beskattar hur mycket kemikalier som finns i produkter utan den baseras på vikt. Det betyder att en tvättmaskin eller ett kylskåp, en tv eller en monitor får maxskatt på 685 kronor, inklusive moms.
– Och tunga produkter är ju ofta billigare när det kommer till elektronik samtidigt som lättare produkter ofta är dyrare. Detta leder till att de som har tunnast plånböcker betalar en mycket större andel av priset i elektronikskatt. Det tvingar dem att köpa produkter av lägre pris, ofta lägre kvalitet, kortare livslängd och med en sämre miljöpåverkan.
Pernilla Enebrink menar att en svensk skatt inte påverkar hur globala tillverkare producerar sina produkter, då Sverige står för endast 0,7 procent av den globala elektronikmarknaden.
– Det finns inget företag som producerar mobiltelefoner eller tv-apparater bara för den svenska marknaden, därför saknar skatten effekt.
– Alla ska ju betala skatten, men det är ju också väldigt enkelt att komma undan då det i princip inte finns några kontroller, exempelvis om rätt tullkod verkligen har använts. Regeringen gynnar därmed företag som inte följer regelverken och driver på en osund konkurrens.
”Elektronikskatten har inga positiva effekter för någon”.
För branschen finns det fortfarande en förhoppning om att skatten kan avskaffas av den nuvarande regeringen. Moderaterna har i opposition kritiserat skatten och Sverigedemokraterna har budgeterat för ett borttagande. Dessutom beslutade Moderaterna under sin partistämma 2023 att partiet ska arbeta aktivt för att ta bort skatten.
– Problemet är dock att den nuvarande regeringen höjt elektronikskatten mer än någon annan, vilket är ytterst förvånande.
Under perioden 1 juli 2023 till 30 juni 2024 ökade skatten med 46 procent - trots att syftet med de förändringar som trädde i kraft den 1 juli 2023 inte skulle leda till högre skatt, enligt siffror från Skatteverket, som ElektronikBranschen har analyserat. Och skatten fortsätter att ha en negativ effekt på branschen, konstaterar Pernilla Enebrink. Den totala försäljningen av hemelektronik minskade under första kvartalet 2025 med sju procent jämfört med samma period 2024 sett till värde.
– Det är hög tid att ta bort den nu och särskilt i det här läget när vi måste stärka den svenska konkurrenskraften och motverka negativa tulleffekter. Här finns en enkel lösning, säger hon.
– Vi behöver fler jobb, inte färre. Elektronikskatten har inga positiva effekter för någon. Skatten är dålig för konsumenten, dålig för miljön och dålig för svenska jobb. Den skulle ju vara väldigt enkel att ta bort.