ELKRISEN
Svensk kabel avgörande för baltiska elsystemet
Den svenska kabeln NordBalt är avgörande för det baltiska elsystemet, som nyligen kopplades bort från det ryska. Problemet är att den i nuläget driftas med hjälp av en nödlösning som automatiskt kopplar bort NordBalt vid en störning.
Tidningen Näringslivet har nyligen kunnat berätta att Svenska kraftnät planerar att öka förbindelsen till Danmark, vilket beräknas öka elpriserna i Sverige. Något som Svenska kraftnät själva förnekar.
Systemoperatören har även fått kraftig kritik av Riksrevisionen för NordBalt – som löper mellan Sverige och Litauen, eftersom den ökat de svenska elpriserna.
Men det är skillnad på kablar och kablar och i NordBalts fall är ledningen helt avgörande för det baltiska systemets driftsäkerhet, enligt Second Opinion.
Driftas med nödlösning
Problemet, förutom att kablar i Östersjön de senaste åren utsatt för flera misstänkta sabotage, är att NordBalt driftas med hjälp av en nödlösning som automatiskt kopplar bort den vid en störning, förklaras i artikeln.
Det handlar om en så kallad ”systemvärnslösning” som inte är tillåten i EU för att åtgärda problemet behövs förstärkning i nätet med två nya ledningar; Ekhyddan-Nybro och Nybro-Hemsjö.
Projektet Ekhyddan-Nybro påbörjades redan 2012 och 2017 klassades det som ett ”Projekt of Common Interest” av EU. Tanken var att den skulle ha driftsatts 2021 men återkommande överklaganden har försenat processen.
Framför allt på grund av överklaganden från olika markägare.
– Det betyder att vi måste invänta regeringens besked innan vi kan säga något om en eventuell byggstart. Det brukar ta åtminstone ett år, säger Joel Nylin, kommunikatör på Svenska kraftnät till Second Opinion.