ELKRISEN

Efter Flowbased – datum satt för Svenska kraftnäts nästa giv

Svenska kraftnät har nu satt ett live-datum för det nya 15 minuters budsystemet för el. Bild: Johan Nilsson/TT

Svenska kraftnät har nu satt ett live-datum för den nya 15 minuters-handeln för el. ”Den stora utmaningen ligger nog på kundsidan”, säger Magnus Thorstensson, ansvarig för Råkraftsmarknad hos Energiföretagen.

För att följa en EU-förordning och öka mängden väderberoende elproduktion införde Svenska kraftnät nyligen den flödesbaserade kapacitetsberäkningsmetoden ”Flowbased”.

Nu har affärsverket och myndigheten tillsammans även satt ett datum för ett annat grepp som i likhet med Flowbased länge skjutits upp, nämligen övergång till 15 minuters-handel i stället för per timme, som det varit tidigare.

Satsningen är en del i en nordisk balanseringsmodell (NBM).

”Syftet med övergången är att planering och handel ska ges bättre förutsättningar att hantera variationer i kraftsystemet som bland annat kommer från att det blir allt mer förnybar och oplanerbar, väderberoende elproduktion”, skriver Svenska kraftnät på sin sajt.

Övergången sker också för att möta en EU-förordning och beräknas enligt Svenska kraftnät bidra till att ”elmarknadsaktörerna i högre grad kan medverka till balanshållningen i syfte att höja driftsäkerheten”.

Drar i gång 18 mars

Det nya systemet gäller både för dagen före-marknaden och intradagsmarkanden och det är den sistnämnda som blir först ut den 18 mars, skriver Svk i ett pressmeddelande.

När Europa gemensamt går över till 15 minuters handelsperiod för dagen före-marknaden kommer att kommuniceras i december, fortsätter de.

Magnus Thorstensson, ansvarig för Råkraftsmarknad hos Energiföretagen beskriver det som ”en god tanke som sannolikt är rätt”.

– Kvartsavräkning har varit känt länge och handlar om att ge marknaden en finare upplösning för att bättre kunna hantera ökade variationer med mer icke-planerbar kraft. Det kostar såklart att ställa om systemen, men exempelvis mätare skulle ändå bytts ut så det blir som förtida investeringar, säger han till TN.

Magnus Thorstensson, ansvarig för Råkraftsmarknad hos Energiföretagen. Bild: Pressbild

Enligt Svenska kraftnät beräknas den nya tidsupplösningen på de nordiska elmarknaderna få stor påverkan på elmarknaden aktörer. Bland annat beräknas det kräva förändringar i många av aktörernas IT-system och processer.

Magnus Thorstensson tror att den stora utmaningen ligger på kundsidan.

– Det har tagit ett tag för kunder att förstå att elpriser sätts per timme och nu kommer det att bli per kvart. De riktigt stora användarna som exempelvis större industrier är kanske mer insatta och ser kanske fram emot att agera på kvartsbasis. Däremot kan det bli ett transparensproblem för kunder med mindre användning som inte är lika insatta i elmarknaden, säger han.

Mindre balansering för Svenska kraftnät

Christian Holtz, elmarknadsanalytiker på Merlin & Metis, menar att fördelen med 15-minutersmarknad är att man får en mer exakt planering av balansen mellan produktion och användning, vilket innebär att det blir mindre balanseringsarbete kvar för Svenska kraftnät och motsvarigheter i andra länder.

– Ett enkelt exempel på detta är om en elproducent linjärt ökar sin elproduktion från 0 till 10 MW under en timme så innebär de att de i snitt säljer 5 MW den timmen, men producerar 0 MW i början av timmen och 10 MW i slutet av timmen. Periodvis har de alltså en avvikelse på +/-5 MW. Med kvartsavräkning minskar denna avvikelse avsevärt, vilket förenklar Svk:s balanseringsarbete, säger han till TN.

Christian Holtz, elmarknadsanalytiker på Merlin & Metis. Bild: Pressbild

Däremot kan det innebära en del ytterligare administration och mer data att behandla, menar han.

– I en del fall kan det även innebära att beräkningsmodeller blir långsammare. Exempelvis är de modeller som beräknar marknadspriser väldigt komplexa och blir de för långsamma kan det ställa till det, säger han till TN.

Börjar mothandla på intradagsmarkanden

I ett annat pressmeddelande skriver Svenska kraftnät att man till följd av införandet av Flowbased samt 15 minuters handelsperiod också påbörjar mothandel på intradagsmarknaden i mars för att minska antalet vändningar på HVDC-kablarna. Vändningarna orsakar nämligen slitage och förkortar kablarnas livslängd, noterar de.

Utmaningen är särskilt stor på äldre kablar som Fenno-Skan till Finland och Konti-Skan till Danmark.

– Anledningen till att det införs i mars är för att vi går över till 15 minuters handelsperiod på elmarknaden från 60 minuter så antalet flödesvändningar kan potentiellt fyrdubblas, säger Mårten Bergman, chef för enheten Transmission och elmarknad på Svenska kraftnät till TN.

Mårten Bergman, chef för enheten Transmission och elmarknad på Svenska kraftnät. Bild: Pressbild