DET SVENSKA SKATTETRYCKET

Så vill S höja skatten på ISK

Finansminister Magdalena Andersson (S) vill höja beskattningen av kapitalinkomster, och S har bett om hjälp att undersöka tak på ISK-sparandet. Arkivbild. Bild: Pontus Lundahl/TT

Ekonomi (TT)

Högre skatt på investeringssparkontot (ISK), vädras inom Socialdemokraterna. Domen är hård från kritikerna – det skulle slå mot vanligt folks pensionssparande.

– Syftet med det här förslaget är inte att ge sig på vanliga småsparare, säger Magdalena Andersson (S).

Men många andra gjorde snabbt en annan tolkning, både ekonomer och oppositionen, när nyheten kom på tisdagen om att S undersöker begränsningar av det skatteförmånliga sparandet på ISK.

Inom bankvärlden gick många "i spinn", som försäkringsfackets Forenas näringspolitiske chef Håkan Svärdman uttrycker det.

– Jag tittar ju ur ett försäkringsperspektiv, och då blir det en besvärlig situation. Avdragsrätten för pensionssparande togs ju bort för ett antal år sedan, eftersom den ansågs ha slagsida mot höginkomsttagare. I stället hänvisades till ISK.

De begränsningar som S räknat på ligger på 100 000 respektive 200 000 som tak på ISK-kontot. Men det är en på tok för låg nivå för den som pensionssparar, tycker Håkan Svärdman.

– Jag brukar säga att det behövs 500 000 för att kompensera bortfallet vid pensionen. Allt under det är en för låg nivå för pensionssparandet.

Löneväxlare kommer undan

Han ser också en fara i att begränsningen skulle kunna slå orättvist gentemot dem med lägre inkomster.

– Höginkomsttagare, med inkomster över 52 000 kronor i månaden, kan löneväxla. Det är bara 16 procent av löntagarna.

Kristina Kamp, pensionsekonom på Min pension, ser också en risk att pensionssparandet missgynnas, och att detta framför allt skulle kunna drabba dem med lägre inkomster.

Det skulle också göra att möjligheterna att spara förmånligt till en extra buffert inför pensionen försvinner, vilket skulle kunna drabba dem som av olika skäl inte får tillräckliga pensioner. Som invandrade eller de som inte arbetat fullt, konstaterar hon.

– Då är det enda att jobba längre, men alla kan inte det, säger Kristina Kamp.

Orimlig rabatt för förmögna

Men finansminister Magdalena Andersson slår tillbaka. Det handlar inte alls om att ta bort skatterabatten, som kapitalskatten på ISK innebär, för vanliga löntagare. Hon betonar att det inte finns några exakta förslag men nämner att omkring 30 000 individer sitter på ISK-tillgångar på över tre miljoner kronor, till ett samlat värde av 250 miljarder kronor.

Att ge en skatterabatt för dem är svårt att motivera när statens pengar behövs för att exempelvis höja pensionerna, tycker Andersson.

– Vi vill lyfta frågan om det är rimligt med en skatterabatt som går till så här förmögna personer.

Men i rapporten som Socialdemokraterna beställt av riksdagens utredningstjänst står att "Vi diskuterar ett tak på 100 000 och 200 000 kronor".

– Det har diskuterats jättemånga olika frågor, säger Magdalena Andersson och lägger till att någon sådan nivå inte finns med som förslag i rapporten – samma underlagsrapport som härom dagen föreslog en ny form av förmögenhetsskatt, "miljonärsskatt".

Johanna Cederblad/TT

Olle Lindström/TT

Fakta

ISK-kontot är ett förmånligt sparande som i dag schablonbeskattas.

Skatten beräknas så här:

Schablonintäkten är i år 1,25 procent av värdet på tillgångarna på kontot. Procentsatsen beror av statslåneräntan.

På schablonintäkten betalar du 30 procent skatt. Det innebär att skatten blir 0,375 procent av värdet på dina tillgångar, eftersom 30 procent av 1,25 procent är 0,375 procent.

Källa: Skatteverket