RÄNTAN OCH INFLATIONEN

Ica efter nya prissmällen: Vi sänker priset

Icas vd Nina Jönsson. Arkivbild. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Ekonomi (TT)

Matpriserna steg oväntat mycket igen i januari. Ica säger sig nu lägga en miljard på att hålla igen.

– Vår absoluta målsättning är att kunna sänka priserna på vardagsvarorna, säger vd Nina Jönsson.

Två år i rad tappade Ica-butikerna kunder till konkurrenterna. I inflationstider har uttalat billigare matbutiker gått bättre helt enkelt, bland annat har Axfoods Willysbutiker gått starkt.

Men under slutet av 2023 vände det, enligt Ica-vd:n. Förs första gången sedan tredje kvartalet 2021 växte Ica Sverige snabbare än den allmänna marknaden, en procentenhet mer.

Sänker till butikerna

Ica har satsat på att försöka hålla igen prisökningstakten. Från mars läggs ytterligare en miljard kronor i "prisinvesteringar".

– Vi sänker priset till våra butiker, därmed kan butikerna sänka priset gentemot kunderna på vardagsvaror, säger Nina Jönsson.

Innebär det konkret sänkt pris, eller att hålla igen ökningar?

– Både och. Det beror på varukategorierna. Men vår absoluta målsättning är att kunna sänka priserna på vardagsvarorna, säger Nina Jönsson.

Dock gör de enskilda butikerna egna upplägg, eftersom varje Ica-handlare är sin egen.

Osäkert läge

I januari lyfte prisökningstakten på livsmedel igen, till en årstakt på drygt fyra procent från att ha legat på runt två procent under hösten, enligt Matpriskollens månatliga mätningar. Huruvida det är ett nytt trendbrott, svarar inte Nina Jönsson direkt på.

– Det är fortsatt ett osäkert läge i Europa. Men vi ser också att de globala prisindexen på produktion går ner nu. Men det är krig, det är växelkurser, strejker som påverkar transportpriser, säger Jönsson.

Osäkert läge alltså. Men trenden är ändå fortsatt klart nedåtgående jämfört med de kraftiga prisökningar som varit.

Olle Lindström/TT

Fakta

Ica-gruppen gjorde en vinst före skatt på 931 miljoner kronor för fjärde kvartalet, vilket kan jämföras med vinsten på 185 miljoner samma period året före.

Exklusive engångsposter steg rörelsevinsten från 1 389 miljoner 1 487 miljoner kronor.

Intäkterna för hela koncernen, där även bland annat Rimi, Icabanken och Apotek Hjärtat ingår, steg med 7,6 procent till 38,3 miljarder kronor.

Intäkterna för Ica Sverige steg med 6,4 procent, vilket innebär att försäljningen i volym växte något. Matprisinflationen låg kring sex procent under kvartalet. Även resultatet steg för Ica Sverige.

Källa: Ica