DET SVENSKA FÖRETAGSKLIMATET

Kommunens jakt får tre företagare att lägga ner – ”Sätta dit-mentalitet”

Sofie Billsten har drivit ost- och delikatessbutiken Pecorino i över tio år. Men efter att kommunens livsmedelsinspektörer gjort allt för att sätta dit henne valde hon att lägga ner butiken. Bild: Privat

Sofie Billsten stänger ner sin delikatessaffär Pecorino i Osby. Anledningen är att hon känner sig jagad av kommunens livsmedelsinspektörer, som bland annat har skickat polisen för att dela ut vite. ”De tryckte verkligen ner mig i skorna”, säger hon till TN.

På kort tid har tre välkända företag i Osby kommun valt att lägga ner sina verksamheter, något som tidningen Norra Skåne/Kristianstadsbladet har rapporterat om. Det handlar om bageriet och gårdsbutiken Karl-Oskar gården, Lill-Stinas café samt ost- och delikatessbutiken Pecorino. I samtliga fall har känslan av att vara jagad av kommunens livsmedelsinspektörer spelat en avgörande faktor.

Sofie Billsten har drivit Pecorino sedan år 2012. Fram till 2021 var relationen med livsmedelsinspektörerna god och fungerade bra. Men sedan förändrades kontrollanternas attityd till en ”sätta dit-mentalitet”, förklarar Sofie.

Inspektörerna började till exempel hota med böter om personalen inte satte upp sitt hår eller hade keps på sig, trots att det inte är något krav, bara en rekommendation. Mitt under lunchruschen kunde de komma in och ta temperaturen på salladsbuffén och hävda att allt var för varmt och behövde slängas, trots att ingen blivit sjuk på tio år samt att Anticimex inte hade hittat någon bakterietillväxt varken på mat eller i köket.

”All glädje har försvunnit de senaste åren.”

– Jag har inget problem att få kritik och rätta till saker om något gjorts fel. Men här var all dialog som bortblåst. I stället fick jag långa A4:or med krångligt språk över allt som var fel och ingen hjälp med att förstå hur jag skulle förbättra det, säger Sofie Billsten till TN.

– Jag är inte så blyg av mig men de tryckte verkligen ner mig i skorna. Och använde sin makt för att sätta dit mig. Så till slut stängde jag ner buffén, trots att den har varit väldigt populär i tio år. Det blev helt enkelt för mycket.

Kommunen skickade polisen för att dela ut vite

Droppen som fick bägaren att rinna över för Sofie Billsten och hennes familj var när kommunen skickade polisen för att ge delgivning om vite, trots att hon upplevde att hon hade svarat på alla inspektörernas frågor och vidtagit åtgärderna som de krävde.

– Jag är i min butik alla dagar i veckan utom måndagar. Ändå kom poliserna hem till oss när vi inte var hemma, och min tioåriga dotter fick förklara för dem att jag var på jobbet, säger hon.

– Jag märkte att poliserna skämdes när de sedan kom till butiken. De kände själva att det var för jävligt att de skulle lägga tid och resurser på att åka hem till mig för att ge mig böter.

Sofie Billsten berättar att många har hört av sig och varit ledsna efter att hon beslutade sig för att lägga ner Pecorino. Bild: Privat

Precis som Karl-Oskar gården och Lill-Stinas café valde Sofie Billsten till slut att lägga ner hela butiken på grund av kommunens agerande.

– Jag har hela tiden sett det som en frihet att driva eget företag. Men all glädje har försvunnit de senaste åren, säger hon.

– Både jag och mina kunder är jätteledsna. Pecorino har varit väldigt populärt och jag har fått massvis med meddelanden från människor som tycker att det är tråkigt att vi lägger ner. Men det gick inte att driva längre.

Kommunen i krismöte

Efter Norra Skånes rapportering har kommunen haft ett krismöte om situationen som har uppstått.

Kommunalrådet Lotte Melin (C) säger till tidningen att de ska gå till botten med vad som hänt och se till att förbättra klimatet för företagen.

– Så här får det inte vara överhuvudtaget. Lagstiftningen måste följas, men det jag inte förstår är hur det kan vara sådana differenser mellan kommunens livsmedelsinspektion och den egenkontroll som Anticimex har hjälpt företagare med. Det är något som inte stämmer, säger hon.

”Utan företagen blir det inga skatteintäkter till kommunal verksamhet.”

Bo Ekstrand är ordförande för Osby Näringsliv. Han säger att han både blir beklämd och ledsen när han hör om hur företagen har behandlats, men att han inte är förvånad. Han målar upp en bild av ett företagsklimat i kommunen som var på väg att förbättras för något år sedan, men som sedan stadigt har blivit sämre och sämre.

– Det är inte hälsosamt som det är idag. Det är en fruktansvärd situation för företagarna när inspektörerna kommer in som poliser och letar fel. Men det är inte bara inspektionerna som är problematiska, säger han.

– Kommunens arbetsledning måste få alla medarbetarna, i synnerhet handläggare av tillsynsärenden, att förstå vad deras uppgift är, att det är en service. Utan företagen blir det inga skatteintäkter till kommunal verksamhet. Vi måste arbeta och verka i symbios med varandra, men det har funkat sämre och sämre de senaste åren. Företagsklimatet i Osby känns åter vara på väg mot fullständig bottenkänning, säger Bo Ekstrand.