FRAMTIDENS PENSIONER

Varannan företagare oroar sig för att pensionen inte ska räcka

Många äldre företagare oroar sig för att pensionen inte ska bli tillräckligt hög. Bild: Janerik Henriksson/TT

Andelen företagare som oroar sig för att deras kommande pension inte ska vara tillräcklig har ökat de senaste åren. Samtidigt vill många fortsätta att arbeta deltid när de blir pensionärer. Det visar en undersökning som Swedbank låtit genomföra.

51 procent av de företagare som närmar sig pensionsåldern oroar sig för att pensionen inte ska räcka till. Det kan jämföras med 32 procent år 2021. En utveckling som troligtvis har med den försämrade konjunkturen att göra, menar Swedbank som låtit Kantar Media utföra en undersökning bland personer som är i åldern 55 till 66 år.

– En annan förklaring kan vara att företagare tvingats minska löneuttaget i bolaget eller har ett mindre utrymme för eget pensionssparande på grund av den försämrade konjunkturen och det högre kostnadsläget, säger Jörgen Kennemar, företagarekonom på Swedbank, i en kommentar.

Många av dem som deltagit i undersökningen ser positivt på att fortsätta arbeta deltid när de har gått i pension. Undersökningen visar även att företagare generellt sett oroar sig mindre för pensionen än vad personer som är anställda gör.