Wallenberg om hoten: Betydande oro

Jacob Wallenberg befinner sig på Världsekonomiskt forum i Davos, där många svåra frågor diskuteras mellan ledande politiker och företagsledare. Arkivbild. Bild: Simon Rehnström/SvD/TT

Ekonomi (TT)

Världens ledande politiker och företagsledare är på plats i Davos för att diskutera vår tids utmaningar. Och de är ovanligt många.

– Det finns en betydande oro här, säger Jacob Wallenberg, ordförande för Svenskt Näringsliv och Investor.

Som ordförande i investmentbolaget Investor, med poster i några av Sveriges största börsnoterade företag, tillhör Wallenberg en av de tyngsta profilerna i det svenska näringslivet. Han berättar att flera komplicerade frågor står på agendan – från krigen i Ukraina och Gaza till AI och Trumps potentiella återkomst till Vita huset.

– Det finns en betydande oro för att kriget mellan Israel och Hamas sprider sig i regionen. En stor mängd aktörer riskerar att dras in, säger Jacob Wallenberg.

– Hur världssamfundet ska få dessa krafter att komma överens, sätta sig ned och hitta lösningar, är väldigt komplicerat.

Under tisdagen var Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på plats i Davos och vädjade om västvärldens fortsatta stöd. Så länge kriget pågår finns det inte mycket näringslivet kan göra, påtalar Wallenberg, men bedyrar att det finns mycket arbete att utföra den dag det blir fred.

"Trump ifrågasätter frihandel"

Donald Trumps möjliga återkomst som amerikansk president är ett hett samtalsämne i Davos, uppger Wallenberg.

– Det är svårhanterliga diskussioner som vi alla måste förhålla oss till. Trump har historiskt sett varit villig att ifrågasätta frihandeln som princip och införa tullar på olika varor. Mycket av detta är grundbultar i de system som har byggts upp i världen under lång tid.

Hur de egna bolagen påverkas av turbulensen och osäkerheten i omvärlden är svårt att besvara i nuläget, medger Wallenberg.

– Det varierar från bolag till bolag. Men rent generellt tittar de allra flesta bolag i dag på hur den geopolitiska kartan ser ut: vilket samarbete vi ska ha med Kina, utvecklingen i Mellanöstern, hur handelskedjorna påverkas. Om allt detta finns det anledning att tänka till om, säger han.

Joakim Hugert Lundberg/TT