SVERIGES ENTREPRENÖRER

Svenska supermaterialet kan ersätta plasten – svenska regler sätter stopp

Materialet kan hjälpa till att bygga upp barriärreven, förlänga livslängden på mat och göra alla plastförpackningar nedbrytbara. Men svenska regler sätter stopp. ”Det är hål i huvudet”, säger Gaia Biomaterials vd Peter Stenström till TN. Nu väljer företaget att investera i andra länder.

Under Formel 1-tävlingarna i Abu Dhabi i november fick den som handlade i baren en speciell typ av dryckesmugg. Den såg ut och kändes som en vanlig plastmugg, men det fanns en stor skillnad: muggen var helt biologiskt nedbrytbar.

Efter tävlingen samlade arrangören in de 150 000 muggar som hade gått åt, och omvandlade dem till mineralrik jord i en industriell kompost. De skapade därmed ett helt slutet kretslopp, utan någon negativ påverkan på miljön. Om de i stället hade valt att slänga muggarna i det vanliga avfallet, vilket hade inneburit förbränning, hade det ändå resulterat i 80 procent mindre koldioxidutsläpp än en vanlig plastmugg.

Processen möjliggjordes av ett företag i Helsingborg, Gaia Biomaterials. Företaget grundades 2011 av Åke Rosén och har sedan 2015 arbetat med kommersiell tillverkning av materialet Biodolomer®, grunden till den nedbrytbara plasten. Biodolomer tillverkas i form av granulat i Gaias fabrik och finns i 15–20 olika varianter beroende på vad det ska användas till.

Nils Andersson, ansvarig för strategi och marknadsutveckling på Gaia, framför två av produktionslinjerna i Gaias fabrik i Helsingborg. Bild: Erik Ekerlid

– Allt vi gör är fullt nedbrytbart och lämnar inga mikroplaster. En mugg försvinner på 72 timmar i en industriell kompost. Vår bärkasse är borta på ett dygn. Skulle den av misstag hamna i naturen tar det mellan två och sex år, säger Nils Andersson, ansvarig för strategi och marknadsutveckling på Gaia.

– Mikroplaster i naturen är ett stort problem och med vårt material försvinner de helt.

Regleringar stoppar försäljning i Sverige

Biodolomer består av mineraler, stärkelser, vegetabiliska oljor och estrar, vilket är en organisk syra. Gaia menar att materialet kan ersätta 80 procent av dagens volymplaster och kan användas till allt ifrån förpackningar, snusdosor och förkläden till konstgräsplaner och fiskenät.

Biodolomer finns idag i 15-20 olika varianter. Materialet görs till granulat, som sedan kan omvandlas till olika produkter. Bild: Erik Ekerlid

Företaget har idag en omsättning på 30 miljoner kronor varav ungefär hälften kommer från den svenska marknaden. Peter Stenström, Gaias vd, berättar att de framför allt ser potential globalt. Till exempel återvinns bara ett fåtal procent av all plast som slängs i USA. Där är Gaias nedbrytbara material ett betydligt effektivare sätt att få bukt med problemet än att bygga upp en hel infrastruktur för återvinning, likt den som finns i Sverige.

Det finns en till anledning till att Gaia inte satsar hårdare i Sverige: regleringar. Till exempel är deras mugg förbjuden i Sverige från januari 2024, på grund av att den klassas som engångsplastmugg. Och deras bärkasse blev beskattad i den omtvistade plastpåseskatten, som tas bort i november 2024.

Peter Stenström, Gaias vd, håller upp bärkassen som från november 2024 inte längre kommer vara straffbeskattad. Bild: Erik Ekerlid

– I till exempel USA är vårt material redan accepterat. Vi hade gärna haft en större hemmamarknad i Sverige, men regleringar gör att vi inte kan lägga något krut här. Att förbjuda våra nedbrytbara muggar, medan pappmuggar med laminering på insidan är tillåtet, är hål i huvudet, säger Peter Stenström.

– Vi har en självbild i Sverige att vi är väldigt gröna och miljövänliga. Det är vi i vissa avseenden, men vi har också ett innovationshämmande regelverk som i längden gör det sämre för miljön.

Satsar i livsmedelsindustrin

Trots regleringarna ser Gaia en stor potential kommande år inom livsmedelsindustrin. Deras förpackningar kan få frukt och grönt att hålla tre till fem dagar längre än vanliga plastförpackningar, eftersom genomsläppet av syre är lägre. För kött och fisk kan hållbarheten förlängas med en vecka.

Biodolomer kan användas till tillverkning av alltifrån odlingslådor, hygienartiklar och förpackningar. Bild: Erik Ekerlid

Dessutom kommer vanliga plastetiketter för frukt och grönt vara förbjudna från och med 2025, och eftersom pappersetiketter lätt blir fuktiga öppnar det upp för ett material som Biodolomer. Gaia tror också på en framtid där de genomskinliga frukt- och gröntpåsarna kan komma tillbaka till butikerna.

– Det här är jätteintressant för handlarna när vi pratar med dem. De kan minska sitt svinn tack vare längre hållbarhet, och dessutom få bättre material till butikerna, säger Nils Andersson.

Kan bygga upp barriärrev

Gaia jobbar hela tiden med utveckling av sitt material för att hitta nya användningsområden. Nyligen färdigställdes utvecklingen av ett förpackningsmaterial avsett för användning i mikrovågsugn, och för servering av varm mat. De ingår också i ett projekt där Biodolomer eventuellt kan vara med och stötta upp återställandet av korallrev.

Just nu jobbar Gaia med att optimera sitt granulat till konstgräsplaner, för att hitta balansen mellan att materialet är nedbrytbart, samtidigt som det inte bryts ned för fort.

– Vi är primärt materialutvecklare och vårt huvudfokus, till exempel med bärkassematerialet, är att säkerställa att materialet vi gör ska vara bättre än alternativet. Det vill säga att våra påsar ska vara både tunnare och starkare än vanliga plastpåsar, säger Peter Stenström.

– Idag gör vi både granulat och slutprodukter, men i framtiden är tanken att vi bara ska göra granulatet, och att köparna ska producera produkterna.