DET SVENSKA FÖRETAGSKLIMATET

Nyföretagandet rasar kraftigt

Det svenska nyföretagandet minskade drastiskt under förra året. Arkivbild. Bild: Janerik Henriksson/TT

Ekonomi (TT)

Allt färre startar eget företag. Under 2023 föll nyföretagandet med 15 procent jämfört med året innan, enligt ny statistik.

– Det är väldigt allvarligt. Om vi tappar nya företag tappar vi nya idéer och nya jobbmöjligheter, säger Boo Gunnarsson, företagarexpert på Visma Spcs som sammanställt statistik från Bolagsverket.

Förra året startades totalt 62 969 nya företag i Sverige. Det innebär en minskning med 15 procent jämfört med 2022. Antalet nystartade företag har inte varit så lågt sedan 2014. Då startades 62 372 företag.

Räntehöjningar, stigande inflation och accelererade energipriser drabbar många småföretagare, framhåller Visma Spcs.

Fler konkurser

Han nämner byggbranschen som särskilt hårt drabbad av den negativa utvecklingen.

– Vi ser allt fler konkurser i byggindustrin som en konsekvens av detta.

I 10 av 21 län är nedgången ännu tydligare än riket som helhet – fyra län har noterat ett fall på 18 procent: Västerbotten, Värmland, Västmanland och Örebro län. I Dalarna och Kalmar län är företagsminskningen inte lika påtaglig. Där är fallet "enbart" åtta procent.

"Inte lika räntekänslig"

Boo Gunnarsson ser flera fördelar i att ha en bredd när det kommer till företag i en kommun eller region.

– Ju bredare näringsliv desto mer motståndskraft när ekonomin fluktuerar. Har du fler små arbetsgivare är du inte lika räntekänslig eller konjunkturkänslig, än om du endast har en stor arbetsgivare.

I Sverige finns omkring en miljon företag registrerade hos Bolagsverket. Merparten är små bolag med upp till nio anställda.

Joakim Hugert Lundberg/TT