DET SVENSKA SKATTETRYCKET

Så blir skatten i din kommun 2024

I 47 kommuner höjs den totala kommunalskatten nästa år, samtidigt som den sjunker i fem kommuner. Bild: Hasse Holmberg/TT, Fredrik Sandberg/TT

Nästa år kommer den totala kommunalskatten höjas i 47 kommuner. För stockholmarna blir det den största höjningen på nära 20 år, enligt skatteexperten Simon Torstensson. ”Sedan 2000 har det bara varit Österåker som sänkt skatten”, säger han till TN.

Det tuffa ekonomiska läget har lett till att den totala kommunalskatten nästa år kommer att höjas i flera kommuner och blir i snitt 32,37 procent. Det är den största genomsnittliga höjningen på nio år, enligt färsk statistik.

Simon Torstensson, skatteexpert på Ekonomifakta, menar att det går att se en trend under de senaste 20 åren.

– Det är absolut en trend att de kommunala skatterna ökat. Sedan 2000 har det bara varit Österåker som sänkt skatten och i resterande kommuner har den totala kommunalskattesatsen höjts, säger han.

Simon Torstensson, skatteexpert på Ekonomifakta. Bild: Ulf Börjesson/Ernst Henry Photography AB

I kommunalskatten ingår både skatt till kommunen och skatt till regionen. Nästa år kommer regionskatten höjas i tre regioner: Örebro, Stockholm och Dalarna, men vara oförändrad i resten av landet.

– I 47 kommuner höjs den totala kommunalskatten, medan den sjunker i fem kommuner.

Den totala kommunalskatten kommer öka mest i Hylte 2024, där den höjs med en procentenhet. Även stockholmarna kommer att få höjd kommunalskatt nästa år.

– Nästa år höjs såväl regionskatten som kommunalskatten i Stockholm, vilket innebär ett år där stockholmarna får den största höjningen av kommunalskatten på nära 20 år.

Han lyfter även fram att det finns stora skillnader i skattenivåer mellan olika kommuner. Degerfors är en av de kommuner som kommer att höja skatten 2024 och kommer då ha landets högsta kommunalskatt på 35,3 procent.

Det går att jämföra med Österåker som 2023 hade lägst skatt och nästa år fortfarande kommer ha lägst kommunalskatt med en skattesats på 28,98 procent.

– Detta innebär att gapet mellan den kommun som har lägst kommunalskattesats och den som har högst fortsätter att öka. Och det är en aspekt att ta i beaktande när man pratar om skillnaden mellan att leva i olika delar av landet.

Kommunerna och regionerna har fortsatt ekonomiska utmaningar. Under nästa år spås majoriteten av regionerna och flera kommuner göra underskott enligt SKR:s ekonomirapport.

– Men man ska komma ihåg att det inte bara är kommunerna och regionerna som har det tufft ekonomiskt nu. Hushållen är också pressade och väldigt pessimistiska kring ekonomin.

Lägst och högst kommunalskatter 2024
Degerfors35,30
Dorotea35,15
Bräcke35,09
Vindeln34,95
Sorsele34,95
Täby29,93
Solna29,75
Kävlinge29,69
Vellinge29,68
Österåker28,98