KLIMATOMSTÄLLNINGEN

Nytt utkast: Skärpt om fossilt – ingen utfasning

En demonstration mot fossila bränslen på COP28 i Dubai. Bild: Henrik Montgomery/TT

Klimat (Dubai, TT:s utsända)

Världen ska röra sig bort från fossila bränslen, enligt ett nytt utkast till överenskommelse på klimatmötet COP28.

Däremot saknas en direkt uppmaning till utfasning av olja, kol och naturgas – en skarpare formulering många länder hade hoppats på.

Framtiden för fossila bränslen som olja, kol och naturgas står i fokus på FN-mötet COP28 i Dubai.

Ett nytt utkast till överenskommelse har publicerats på onsdagsmorgonen som länderna nu ska få ta ställning till.

– Det är väldigt skarpt läge just nu, det blir inte skarpare än så här, säger Romina Pourmokhtari (L) till TT efter ett möte med de andra EU-länderna.

Men hur EU ställer sig till utkastet vill hon inte kommentera före det att länderna snart samlas i ett plenarmöte.

– Vi upplever att det går i rätt riktning, utkastet har helt klart förbättrats sedan gårdagen. Sedan är det så att EU fortsatt vill ha skarpare skrivningar och högre ambitioner, säger Pourmokhtari.

Nytt utkast

I det nya utkastet uppmanas länder att ställa om från fossila bränslen i energisystemet så att världen kan nå noll nettoutsläpp av växthusgaser till 2050. Det ska ske på ett rättvist och ordnat sätt, en formulering som speglar de olika förutsättningar som rika och fattigare länder har när det gäller möjligheterna att göra det.

Texten understryker också vikten av snabba åtgärder detta "avgörande" årtionde för kampen mot klimatförändringarna. Dessutom manas bland annat till en tredubbling av förnybar energikapacitet till 2030 och ökad takt i arbetet med att utveckla tekniska lösningar för avskiljning och lagring av koldioxid.

Det finns också referenser till fortsatt användning av "övergångsbränslen", vilket är ett kodord för fossil naturgas som orsakar utsläpp av koldioxid.

Ingen utfasning

Språket har skärpts jämfört med det senaste utkastet. Men över hundra länder, däribland EU, har pressat på för ännu skarpare skrivningar om att helt fasa ut fossila bränslen.

Trots att fossila bränslen är den största boven bakom utsläppen som värmer planeten har tidigare FN-möten om klimatet bara kunnat enas om nedfasning av viss kolkraft. Så om alla fossila bränslen överhuvudtaget nämns i slutdokumentet från COP28 vore det ett stort steg framåt – och något som alltså inte har hänt trots 28 år av klimatkonferenser.

Någon direkt uppmaning till utfasning finns dock inte att hitta i den nya texten, som nagelfars av förhandlare, journalister och experter. Sedan återstår att se om det är något som kan accepteras av alla så att klimatmötet kan avslutas.

"Historiskt"

Världen har aldrig varit tydligare med vad som är huvudproblemet, enligt Norges miljöminister Espen Barth Eide som säger till NRK att formuleringen om omställning från fossila bränslen är "historisk".

Jean Su från organisationen Center for Biological Diversity beskriver dock utkastet som en blandad kompott.

– Å ena sidan är det en bra signal att världen äntligen tar itu med fossila bränslen efter nästan tre decennier av att ha vägrat göra det. Å andra sidan innehåller texten kryphål som tillåter USA och andra fossilproducerande länder att fortsätta öka utvinningen, säger hon till TT och andra medier i Dubai.

COP28 skulle ha avslutats i tisdags, men det har varit en långdragen kamp om att hitta formuleringar som närmare 200 länder kan ställa sig bakom.

Besluten måste tas med konsensus. Det betyder att fossilberoende ekonomier, rika utsläppare, sårbara önationer och utvecklingsländer som efterlyser ekonomiskt stöd för sin omställning måste hitta fram till en gemensam grund.

Stora skiljelinjer

Ett utkast som publicerades i måndags fick bred kritik för att vara urvattnat och vagt när det gällde den framtida användningen av fossila bränslen. Inte heller då fanns en utfasning av olja, kol och naturgas med som alternativ.

2023 kommer att bli det varmaste året som hittills har uppmätts i världen och extremväder orsakar död och förödelse i klimatförändringens spår. För att mildra de värsta effekterna måste de globala utsläppen halveras till 2030, men hittills fortsätter kurvorna att peka uppåt.

Sofia Eriksson/TT

Maria Davidsson/TT

Fakta

FN:s klimattoppmöten, COP, hålls på olika platser varje år. COP står för "Conference of the Parties" och syftar på parterna i FN:s klimatkonvention.

COP28 i hålls i Dubai i Förenade arabemiraten.

I Parisavtalet från 2015 enades de flesta av världens länder om att hålla ökningen av den globala medeltemperaturen väl under 2 grader, och allra helst under 1,5 grader, jämfört med förindustriell tid. Det ska främst ske genom minskade utsläpp av växthusgaser.

I samband med COP28 avslutas den första globala översynen ("global stocktake") av hur ländernas insatser och åtaganden ligger till i förhållande till Parisavtalets mål. Det är en avstämning kring hur det går i kampen mot klimatförändringarna och visar att de globala utsläppen inte ligger i linje med vad som krävs för att leva upp till Parisavtalet. Tvärtom fortsätter utsläppen att öka och fönstret för att lyckas med att begränsa uppvärmningen till 1,5 grader stängs snabbt.